Skip to main content
Voda

Osip, HRONIČNE GLAVOBOLJE, BOLOVI: Nedovoljna konzumacija VODE izaziva OZBILJNE zdravstvene PROBLEME

Foto: Profimedia
Obratite pažnju na ovo.

Ljudsko telo je dizajnirano tako da može da funkcioniše kako treba uz najmanje 60 procenata vode. Uprkos tome, studije su pokazale da odrasli, ali i deca uzimaju veoma malo vode što ima za posledicu razne smetnje u vidu pada energije, umora, probleme sa varenjem i anksioznošću. 

Evo šta se preciznije dešava sa telom kada ne pijemo dovoljno vode.

KRALJICA LEKOVITIH BILJAKA: Jača srčani mišić, ublažava dijabetes, temeljno čisti organizam

KRALJICA LEKOVITIH BILJAKA: Jača srčani mišić, ublažava dijabetes, temeljno čisti organizam

NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVETU: Štiti od TEŠKIH OBOLJENJA, čuva srce i puna je VITAMINA

NAJZDRAVIJA NAMIRNICA NA SVETU: Štiti od TEŠKIH OBOLJENJA, čuva srce i puna je VITAMINA

Suva koža, usne i oči

Telo reaguje na čudne načine kada nema vode. Zbog toga se dehidratacija može primetiti na način na koji vaše usne, oči i koža izgledaju. Ako imate suvoću u ovim područjima, vaše telo vam može signalizirati da povećate dnevni unos vode. Osim ispucalih usana i umornih očiju, dehidratacija može dovesti i do začepljenih pora i akni.

Retko mokrenje; urin tamnožute ili smeđe boje

Ako nemate potrebu da mokrite, to znači da vaše telo nema dovoljno vode da se uključi u proces. Uz to, možete primetiti i tamniju žutu ili smeđu boju urina, što je još jedan znak dehidratacije. Promena boje mokraće je obično posledica toksina koji su se "zaglavili" u telu.

čaša vode
čaša vode
Foto: Profimedia

Bol u zglobovima i leđima

Strukture kostiju u telu čine oko 80% vode. Ova voda pomaže zglobovima i kostima da ostanu podmazani i fleksibilniji. Ako ne pijete dovoljno vode tokom dana, patite od hronične boli u zglobovima i kostima, upale, pa čak i oštećenja bubrega i urinarnog trakta.

Umor i promene raspoloženja

Voda je odgovorna za prenos kiseonika preko tela, što direktno utiče na vaše raspoloženje. Kada ste dehidrirali, vi ste više podložni emocionalnim eskalacijama koje često mogu dovesti do teškog umora. Ovo može biti direktno povezano sa nesposobnošću tela da prenosi kiseonik do vitalnih organa, i stoga pravilno funkcioniše.

Ako se ignoriše, nedostatak vode u organizmu može pogoršati promene raspoloženja i dovesti do depresije, anksioznosti i konfuzije.

Neosnovana glad

Nedostatak vode u organizmu može se manifestovati gladovanjem, čak i nakon jela. Ovo stanje je izazvano samim telom i ukazuje na potrebu da se nadoknadi gubitak vode kroz hranu. Ako se iznenada osećate gladni kada ne bi trebalo, popijte čašu ili dve vode i to vam može vam pomoći da rešite problem.

Hipertenzija

Povišeni krvni pritisak može biti direktna posledica dehidratacije. Ovo stanje se dešava jer vam nedostaje vode da bi se krv razređivala, omogućavajući natrijumu da formira plak u protoku krvi.

Visok holesterol

Holesterol može biti velika poteškoća za pojedince na ivici dehidratacije. Ako ne pijete dovoljno vode tokom dana, telu nedostaje tečnosti za upravljanje i kontrolu nivoa holesterola.

Problemi sa varenjem

Voda je zadužena za praćenje probavnog procesa u našem organizmu. Ako ne uzimate dovoljno vode dnevno, toksini u organizmu se vraćaju u krv i utiču na digestivni trakt na negativan način. Neke od neželjenih efekata dehidratacije na digestivni trakt su grčevi, bolovi u stomaku, i zatvor.

Osip na koži 

Koža je veoma zavisna od količine vode koju svakodnevno pijete. Kod dehidriranih pojedinaca, koža se može loše ponašati i rezultirati teškim osipima, svrabežom i suvoćom. Uz to, dehidrirani pojedinci mogu patiti i od ekcema, psorijaze, akni, itd.

voda
voda
Foto: Profimedia

Hronične glavobolje i zamućenost mozga

Dehidratacija čini mozak zbunjenim, što često može imati ozbiljne posledice na njegovo pravilno funkcionisanje. Pored toga, nedostatak vode može se povezati sa pojavom jakih glavobolja i migrene, kao i gubitkom fokusa, orijentacije, pa čak i razuma!

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd