Skip to main content
biljke, čaj

UNIŠTAVA PARAZITE: Ova biljka ima najjače ANTIMIKROBNO DEJSTVO, olakšava PROBAVU, eliminiše VALUNGE kod žena

Foto: Profimedia
Čisti bubrege i jetru!

Travarka Sara Korbert smatra žalfiju jednom od najmoćnijih biljaka koju morate imati u domaćinstvu, jer čisti energetski prostor u kojem živimo, tako što je zapalite, a veoma je zdrava i za organizam jer omogućava detoskikaciju, bogata je vitaminom K, čisti jetru, bubrege i odlična je za kožu. Možete je koristiti i u pripremi vode za naparavanje lica, koja otvara pore i dubinski čisti kožu. 

ISTRAŽIVANJE OTKRIVA: Žene koje su radile OVO imaju najmanje seksualnih problema

ISTRAŽIVANJE OTKRIVA: Žene koje su radile OVO imaju najmanje seksualnih problema

JEZIVO! Uselili se u NOVI STAN, a ono što su PRONAŠLI iza kuhinje NE mogu da OBJASNE

JEZIVO! Uselili se u NOVI STAN, a ono što su PRONAŠLI iza kuhinje NE mogu da OBJASNE

Žalfija je prepuna antioksidansa

Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala.

Žalfija ima antimikrobna svojstva 

Istorijski gledano, ljudi su koristili žalfiju kao biljku za dezinfekciju. "Uopšteno se smatra da je žalfija veoma aromatična i bogata antimikrobnim jedinjenjima", objašnjava travarka. Istraživanja takođe sugerišu da esencijalno ulje žalfije može biti efikasan dezinfekciono sredstvo protiv mikroorganizama koji se prenose vazduhom. Upotreba žalfija s epreporučuje i kod pojačanog znojenja i regulisanje neprijatnih mirisa.

Žalfija jača produktivnost

Travarka ističe da žalfiju često peporučuje klijentima koji imaju problem sa padom energije, tromi su i niskoproduktivni. Žalfija može pomoći i u poboljšanju memorije, a od mirisa njenog esencijalnog ulja poboljšava se raspoloženje i smanjuje anksioznost.

Žalfija pomaže kod probave

 Istraživanja otkrivaju da ekstrakt žalfije može da pomogne u suzbijanju dijareje, ali i poboljšati sam proces varenja.

Žalfija bi mogla imati dodatne prednosti za žene

U tradicionalnoj medicini, žalfija se koristi kao prirodan način za suzbijanje valunga tokom menopauze. Da biste napravili čaj od žalfije, ili "čaj mudrosti" kako se naziva simbolično zbog pozitivnog dejstva biljke na pamćenje, travarka preporučuje da dodate dve kašičice žalfije u 300ml vrele vode.

Ostavite da odstoji 15 minuta. Ne dozvolite da vas gorki gutljaji spreče, jer topla šolja čaja od žalfije čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola. Pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, izbegavajte da pijete čaj od žalfije svaki dan. Ukoliko vam je potreban kao lek, pijte ga jednom dnevno u toku dve nedelje, a onda obavezno napravite pauzu.

Žalfija se koristi i kao začin, pa je možete dodati u topla jela poput supa i čorbi, ali i u pečeni slatki krompir i salate.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd