Skip to main content
pluća, grudi, infarkt, bol u grudima, gol, gušenje

ZAMARANJE, KRATAK DAH, MALAKSALOST: Doktorka otkriva SIMPTOME OŠTEĆENOG SRCA usled korona virusa!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju...

Poznato je da je najčešći razlog za nastanak koronarne bolesti su plakovi u arterijama koji sadrže holesterol ili upale. Kada se plak nataloži, on suzi srčane arterije, smanjujući dotok krvi u srce. Na kraju procesa, smanjen dotok krvi može da izazove bol u grudima (anginu pektoris), kratak dah ili neke druge znake i simptome koronarne bolesti, dok potpuno začepljenje može izazvati infarkt.

"Količina hijalurona koji ubacuju u svoje lice..." Snežana Dakić BRUTALNO iskrena o današnjim devojkama

"Količina hijalurona koji ubacuju u svoje lice..." Snežana Dakić BRUTALNO iskrena o današnjim devojkama

FEJSLIFTING BEZ ODLASKA POD NOŽ: Evo kako uz pomoć šminke da "PODIGNEŠ" lice (VIDEO)

FEJSLIFTING BEZ ODLASKA POD NOŽ: Evo kako uz pomoć šminke da "PODIGNEŠ" lice (VIDEO)

Da li znate da prevoji na bebinim bodićima imaju VAŽNU ulogu?! Evo čemu zapravo služe! (VIDEO)

Da li znate da prevoji na bebinim bodićima imaju VAŽNU ulogu?! Evo čemu zapravo služe! (VIDEO)

- Studije koje se objavljuju u stručnim časopisima sugerišu da sistemska upala koja postoji kod COVID -19 infekcije i supstance koje se oslobađaju citokini mogu da dovedu do perikarditisa i miokarditisa pre nego samo dejstvo SARS-COV 2 virusa. Sistemska upala može da dovede i do aritmija i do destabilizacije koronarnog plaka i njegove rupture i posledičnog infarkta - upozorava Ivana Cerovina Đurić, lekar opšte prakse.

Srčane tegobe se manifestuju zamaranjem, preznojavanjem, bolovima u grudima, lupanjem srca i nepravilanim radom, kratkim dahom, malaksalošću i blago povišenom temperaturom.

- Obično se tada pacijenti jave kardiologu ili internisti. Kada se odrade pretrage - pregled, laboratorija,EKG, eho srca, vidi se da postoji perikarditis - upala srčane maramice) ili miokarditis - upala srčanog mišića, a nekad i oba - kaže doktorka Đurić za "Blic" i navodi simptome koji ukazuju na perikarditis:

- Perikarditis predstavlja upalu srčane maramice koja obavija srce. To je stanje koje može da bude potencijalno opasno za život i treba ga uvek ozbiljno shvatiti. Kad dođe do upale srčane maramice, obično pacijenti počnu da se žale na: bol u grudima koji je kao ubod nožem, ali može da se širi u vrat i ramena. Neki naravno osećaju i konstantan bol ili pritisak u grudima.

srce
srce
Foto: Profimedia

Osim toga pacijenti se žale na bol pri udahu i kratak dah, na visoku temperaturu, obično ne višu of 37,5, mada može i da bude viša, to zavisi od uzroka i imunog statusa pacijenta, na malaksalost i brzo umaranje, a tahikardiju i/ili aritmiju, ali i otoke oko nogu.

- Takođe osećaju olakšanje kad sede ili su nagnuti napred, dok se tegobe pogoršavaju dok leže ili kad su u pokretu, odnosno u bilo kakvom naporu – kaže doktorka.

Miokarditis je upala srčanog mišića i može da dovede do poremećaja u kontraktilnosti što smanjuje efikasnost srca kao pumpe koja snabdeva organizam krvlju.

- To se manifestuje poremećajem u radu u vidu ubrzanog ili nepravilnog rada (aritmije), bolovima u grudima , kratkim dahom , zamaranjem , povišenom temperaturom,otocima , ali se mogu formirati i krvni ugrušci koji mogu dovesti do infarkta ili moždamog udara , kao i do popuštanja srca. Generalno simptomi su na početku slični između perikarditisa i miokarditisa.

Vremenska prognoza
Snow
-0 Beograd