broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NUTRICIONISTA UPOZORAVA: Ovaj ZAČIN mnogi dodaju U RUČAK, a veoma LOŠE utiče na ZDRAVLJE i varenje

09.11.2021. 17:42
Piše:
Srbija Danas/Sensa
pasulj
pasulj / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Bokina's kitchen
Iako je ukus daleko bolji, izbegavajte ovaj dodatak...

Zdrava i izbalansirana ishrana je neophodna za zdravlje organizma, dobru energiju i ravnpotežu u telu. Od hrane koju unosimo zavisi i  imunitet koji je presudan čuvar tela od raznih oboljenja. Mnogi u Srbiji koriste neke nezdrave tradicionalne načine pripreme jela koji, kada se konzumiraju u velikim količinama, mogu ugroziti zdravlje i imunitet, a jedan od njih svakako je zaprška.

PSIHOANALITIČAR UPOZORAVA: Otac MORA da učestvuje u odrastanju deteta! NIJE DOVOLJNA SAMO MAJKA, ovo je razlog

PSIHOANALITIČAR UPOZORAVA: Otac MORA da učestvuje u odrastanju deteta! NIJE DOVOLJNA SAMO MAJKA, ovo je razlog

Čistila je kupatilo i UMRLA ČETIRI DANA KASNIJE: Pomešala je ova dva sastojka i to je bilo KOBNO

Čistila je kupatilo i UMRLA ČETIRI DANA KASNIJE: Pomešala je ova dva sastojka i to je bilo KOBNO

Diplomirani nutricionista-dijetetičar Aleksandra Sedlarević, otkrila je kako napraviti zdrav i izbalansiran obrok koji jača imunitet.  Njen savet je da izbacimo zaprške, suncokretovo ulje, prejake začine i brašno, a evo šta propručuje kao pravi izbor za ručak.

Ako postoji mogucnost da obrok kuvani spremimo samostalno, uvek je dobra opcija i zdravija a na taj način unosimo kvalitetnije namirnice u kombinaciji sa zdravim mastima. Kuvana hrana izuzetno pogoduje celom digestivnom traktu. Kako bismo osigurali da skuvan obrok bude zaista zdrav, neophodno je da se pobrinemo da:

pečurke
pečurke / Izvor: Profimedia

• Jelo bude spremljeno bez zaprške i jakih začina: bez brašna i suncokretovog ulja, bez vegete, karija i bibera
• Supe i čorbe se spremaju od povrća sa nemasnim mesom, bez dodataka jaja i griza.
• Kuvani obrok kao što je pasulj, grašak, slatki kupus, razne muke sa povrćem i mesom, rižoto sa mesom ili povrćem...

Kada je reč o mesu, nutricionistkinja onima koji ga jedu predlaže da konzumiraju sledeće tipove mesa:

- Ako ne postoji dovoljno vremena sa pripremu kuvanog obroka uvek zdravija opcija moze biti posno meso kao sto su piletina, ćuretina, teletina, junetina ili posna riba. Ako ste ljubitelj ribe, najbolji izbo su: pastrmka, oslić, skuša, brancin, orada, losos. I uvek se pobrnite da imate uz to unos povrća i sveže salate - dodala je. 

hrana
hrana / Izvor: Profimedia

Napomena: Ako konzumirate meso, potrudite se da to meso bude provereno i organskog porekla.

 

Piše:
Srbija Danas/Sensa
09.11.2021. 17:42