Ponedeljak 26. feb 2024.
nokti

Ako mislite da vam NEDOSTAJE KALCIJUM, grešite! BELE TAČKE na noktima mogu ukazivati da se u organizmu dešava NEŠTO VEOMA LOŠE

Foto: Shutterstock
Važno je otkriti i znati uzrok, te preduzeti odgovarajuće mere za njegovo lečenje

Postoji mnogo razloga zašto nokti mogu promeniti boju. Neki mogu uključivati načina života, kao što je pušenje, mrlje nakon nošenja tamnog laka za nokte, traume od povrede… Promena boje može se dešavati na samom noktu ili može biti rezultat promena na koži ispod nokta.

Dok većina ljudi belu mrlju na noktima objašnjava nedostatkom kalcijuma, jedan lekar je na društvenim mrežama otkrio da nedostatak minerala "nema nikakve veze sa tim".

SUPER BAKA ima 116 godina, a zdrava je kao DREN - Iako naučnici pomno ispituju njenu DNK, Marija smatra da toliko DUGO ŽIVI zahvaljujući OVOMEMarija Brajans

SUPER BAKA ima 116 godina, a zdrava je kao DREN - Iako naučnici pomno ispituju njenu DNK, Marija smatra da toliko DUGO ŽIVI zahvaljujući OVOME

Ovo ODMAH BACAJTE - Namirnice koje su IZUZETNO TOKSIČNE kada im istekne rok, nisu više za konzumacijudevojka kupuje

Ovo ODMAH BACAJTE - Namirnice koje su IZUZETNO TOKSIČNE kada im istekne rok, nisu više za konzumaciju

Kao odgovor na video drugog kreatora, dr Karan Rajan je podelio na TikTok-u: - Ako imate bele tačke na noktima, to nema nikakve veze sa nedostatkom kalcijuma.

Stručnjak je objasnio da su ljudski nokti tipično bledo ružičaste boje i da imaju beli oblik polumeseca na dnu koji se zove lunula, što na latinskom znači "mali mesec". Ovaj oblik je vidljivi deo matrice noktiju, područje gde vaši nokti na rukama i nogama počinju da rastu.

Doktor je naveo da su bele mrlje koje se pojavljuju na vašim noktima poznate kao tačkasta leukonihija i da su "obično uzrokovane manjom traumom matriksa noktiju". Ovo može biti uzrokovano svakodnevnim aktivnostima, kao što je grickanje noktiju ili manikir.

- Razlog zbog kojeg se ovo dešava je taj što trauma sprečava ćelije noktiju koje sadrže keratin da se pravilno vežu, ostavljajući iza sebe tu signalnu belu mrlju. A pošto nokti rastu tako sporo, izvijajući se samo nekoliko milimetara mesečno, može proći i do šest nedelja da se mrlja oštećenja u matriksu noktiju pojavi kao bela tačka na noktu.

nokti
Foto: Shutterstock

Istakao je da verovatno do trenutka kada se pojavi bela tačka "zaboravimo na originalni incident". One mogu stojati na noktima i do 8 nedelja.

Dok je tačkasta leukonihija glavni uzrok belih mrlja, "Healthline" napominje da bi mogli biti uključeni i drugi medicinski problemi. Zdravstveni sajt objašnjava da su tragovi povezani sa inflamatornim bolestima kože, poput psorijaze noktiju i leukoderme, koje mogu uticati na matriks noktiju.

Drugi uzroci mogu biti alergijska reakcija na proizvode za nokte, nedostatak cinka i kalcijuma, ili uobičajena gljivica noktiju koja se zove bela površinska onihomikoza, koja se može pojaviti na noktima na nogama. Poznato je da neki lekovi, kao što su sulfonamidi, izazivaju bele mrlje na noktima.

Prema Healthlineu, bele tačke mogu signalizirati sledeća zdravstvena stanja:

  • bolest srca
  • insuficijencija bubrega
  • upala pluća
  • nedostatak gvožđa (anemija)
  • ciroza jetre
  • dijabetesa
  • hipertireoza

Važno je napomenuti da su ovi uzroci "retki", a lekar opšte prakse može istražiti druga stanja pre nego što razmotri ozbiljnije probleme.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd