Evo zašto smo STALNO GLADNI u ovom periodu! Nutricionista otkriva kako da ODRŽIMO LINIJU u vreme SLAVA i BOŽIĆNIH PRAZNIKA
Dijetetičar ističe da praznična ishrana, iako može uključivati više povrća i voća, često nedostaje hranljivih sastojaka i proteina koje pružaju životinjski proizvodi. Preporučuje se pažljiv odabir hranljivih namirnica, poput badema, avokada i povrća, koje su bogate hranljivim sastojcima i sprečavaju glad. Takođe se naglašava važnost izbegavanja brzo svarljivih ugljenih hidrata, poput kolača i torti, zbog njihovog uticaja na šećer u krvi i intenziviranja osećaja gladi. Tekst ističe i da životni stil, uključujući nedostatak sna, stres i određene lekove, može uticati na apetit.
Stalno virite u frižider? Dijetetičar je otkrio glavne razloge zašto ste uvek gladni.
Mnogi ljudi se tokom praznične sezone opuste, te jedu hranu koju inače ne bi jeli, onoliko koliko inače ne bi jeli.
Neki će možda pretpostaviti da je zdraviji izbor izbegavanje pečenja i uzimanje dodatne količine povrća, žitarica, orašastih plodova i voća, ali možda ćete na kraju konzumirati još više. Pa kako rešiti ovaj problem?

Obavezno POGLEDAJTE U MARAMICU kada obrišete nos! Boja sekreta vam može MNOGO REĆI o stanju organizma; ali NE OVO - to je MIT

Ako ovako jedete TOKOM POSTA, samo ćete se UGOJITI, mogući su i nadutost i bolovi - Nutricionista otkriva GLAVNU GREŠKU zbog koje se kilogrami gomilaju
Razlog je što ovoj hrani nedostaju neki od hranljivih sastojaka i proteina koje daju životinjski proizvodi i brže se vare - što znači da će vam se apetit otvoriti ranije.
- Iako jedete više hrane, imačete manje energije, objasnio je registrovani nutricionista Rob Hobson za Dejli mejl.
Ali to ne znači da morate da odbacite povrće, orašaste plodove i drugo, ili da prekinete svoju vegansku ishranu. Samo budite pažljiviji o tome koje hranljive materije stavljate na tanjir.
Dokazano je da bademi, avokado, jabuke, slatki krompir, sočivo, spanać, kelj, brokoli i senf ublažavaju glad.
Hobson je takođe objasnio da mnoge užine, poput čipsa i slatkiša, ne obezbeđuju odgovarajuće hranljive materije i da će vas zasititi samo na kratko vreme.
- Ova hrana samo dodaje dodatnu energiju u ishranu kada to nije potrebno, a osoba nije nužno gladna ili joj je potrebna hrana, rekao je Hobson.
- Ovi brzo svarljivi ugljeni hidrati naglašavaju pad šećera u krvi, a to može doprineti intenzivnijem osećaju gladi, promenama raspoloženja i obično žudnji za više iste vrste hrane, što će stvoriti začarani krug ishrane.
Umesto toga, stručnjaci predlažu da izaberete nešto sa vlaknima, celim žitaricama, voćem, povrćem, zdravim mastima ili nemasnim proteinima.
Ovoj hrani potrebno je više vremena da je telo razgradi – što znači da će održavati uravnoteženiji nivo šećera u krvi i duže vas zasititi.
Ali nije uvek kriva hrana: faktori načina života takođe mogu uticati na vašu glad.
Stručnjaci već dugo govore o prednostima dobrog noćnog sna, a na dugačku listu možete dodati i upravljanje apetitom.
- Ljudi koji ne spavaju dovoljno mogu imati povišen nivo grelina, hormona koji stimuliše apetit, rekao je Hobson za "Men’s Health".
Takođe je rekao da stres i anksioznost i određeni lekovi koji se uzimaju za ublažavanje tih osećanja mogu učiniti da ogladnete.
- Stres može povećati kortizol, hormon koji podstiče žudnju. Lekovi kao što su antidepresivi mogu takođe povećati vaš apetit, kao i nedijagnostikovani dijabetes, objasnio je Hobson.
Generalno, nutricionista preporučuje da pijete vodu i jedete proteine i masti kako biste usporili oslobađanje šećera u krvotok i održali osećaj sitosti.