Skip to main content
automobil

DA VAS POSLE NE BOLI GLAVA: Ovih 8 saveta će vam pomoći da OSIGURATE VAŠE VOZILO od lopova

Foto: Shutterstock
Za mirnije snove.

Iako mnogi moderni automobili dolaze sa novom tehnologijom koja ih štiti, i dalje postoji rizik od krađe. Sa druge strane, možda mislite da ako imate stariji automobil niko se ne bi trudio da ga ukrade, ali to nije nužno slučaj. Bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu.

VAŽNO JE DA ZNATE: Ako motor NE POSTIŽE OPTIMALNU RADNU TEMPERATURU problem je u OVOME

VAŽNO JE DA ZNATE: Ako motor NE POSTIŽE OPTIMALNU RADNU TEMPERATURU problem je u OVOME

AUTOMEHANIČAR UPOZORAVA: Bespotrebno je bacati pare na ovaj dodatak!

AUTOMEHANIČAR UPOZORAVA: Bespotrebno je bacati pare na ovaj dodatak!

NEVEROVATNO: 97 odsto mehaničara NE ZNA da napravi OSNOVNE POPRAVKE!

NEVEROVATNO: 97 odsto mehaničara NE ZNA da napravi OSNOVNE POPRAVKE!

Uvek proverite da li je vaš automobil zaključan

Možda zvuči očigledno, ali ako imate daljinsko zaključavanje, ponekad može biti lako promašiti da li je vozilo zaista zaključano ili ne. Takođe bi trebalo da izbegavate da ostavljate automobil otvoren i bez nadzora, čak i na kratko. U zimskom periodu "zagrevanje" može dovesti do krađe automobila. Vozači često imaju običaj da ostavljaju automobil da radi dok se zagreje i sklone se u topolo, oportunistički lopovi uskaču na prepad i odlaze! Izbegnite ovo tako što ćete automobil držati na vidiku dok se dovoljne ne zagreje i bude spreman za vožnju.

Pokušajte da parkirate na osvetljenim delovima parkinga

Svakako da bi najidealnije bilo da svoje vozilo parkirate u garaži ako je imate, ali velika većina nažalost nema tu "privilegiju", pa mora da koristi javni parking. Parkiranje na dobro osvetljenom i otvorenom prostoru je idealna opcija, to znači da će vaš ljubimac u velikoj meri odvratiti lopove od pokušaja krađe. A prema savetu bivšeg provalnika, dobra je ideja da okrenete točkove u ivičnjak kada parkirate, jer će to značiti da će kriminalci morati da naprave više manevara da bi pobegli.

Investirajte u dodatne sisteme zaštite

Devedesetih godina prošlog veka ovo je bio uobičajen prizor, ali sada se vraćaju u modu kao način korišćenja mehaničkih uređaja stare škole za zaustavljanje kriminala u automobilima visoke tehnologije kao što je krađa releja. Halfords imaju niz opcija, uključujući Disklok bravu upravljača koja pokriva ceo točak i Halfords Double Bar bravu volana.

Nikad nemojte ostavljati novac i skupocenosti u kolima

Ne moramo da vam pišemo koliko je ovo dobar "mamac" za kradljivce automobila. Potrudite se, ukoliko je moguće, da držite sve dragocenosti van vidokruga kada niste u kolima. Ako su vam mesta za ostavu puna, pokušajte da stvari bezbedno odložite negde drugde u automobilu ili ih pokrijte.

Čuvajte se lopova na "test vožnji"

Ako prodajete automobil, a potencijalni kupac želi da testira vožnju, uvek insistirajte na tome da idete sa njim – neki lopovi se predstavljaju kao kupci i odvezu auto. Iako kod nas to nije čest slučaj, svakako da nije na odmet imati svest o ovome. Pre "test vožnje" insistirajte da vidite vozačku dozvolu i licnu kartu, a idealno bi bilo da sa vama bude neko od prijatelja ili članova porodice.

Čuvajte se "sofisticiranih lopova" bez ključa

Ako imate automobil sa ulaskom bez ključa i paljenjem, onda bi mogao biti podložan krađi automobila bez ključa, što se ponekad naziva i "krađa releja". Ovde lopovi koriste digitalne uređaje da pokupe signal vašeg priveska za ključeve od automobila i "prenesu" ga u automobil. Ovi kriminalci su deo organizovanih bandi i dobro su istrenirani. Ako je moguće, isključite svoj privezak za ključeve od automobila kada ga ne koristite.

Postavite kameru za kontrolu bezbednosti

Možda jedna od "najskupljih opcija" ali svakako jedno od najboljih rešenja. Kontrolna kamera sa inteligentnim režimom parkiranja će se sama uključiti i početi da snima kada otkrije bilo kakvo kretanje, a takođe će biti odvraćanje od kriminalaca. Ipak, pazite gde je postavljate, jer biste mogli biti kažnjeni ako se smatra da vam ometa pogled na put.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd