Skip to main content
sedište autmobila

Izašli sa iste trake ali imaju drugačiji MIRIS: Zbog njih u novim automobilima imate “DRUGAČIJI” osećaj (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/日産自動車株式会社
Svi znamo koliko je teško zadovoljiti širok krug korisnika.

Kako je automobil proizvod sastavljen od niza materijala koji mogu biti izloženi različitim uslovima okoline, posebno u pogledu temperature, izuzetno je važno koji mirisi će se osećati u putničkoj kabini tokom eksploatacije vozila.

Automobilska industrija je poslednjih decenija postala izuzetno složena. Proizvođači vode računa o svemu i svačemu, čak i o tome kako će unutrašnjost četvorotočkaša mirisati.

Kako je automobil proizvod sastavljen od niza materijala koji mogu biti izloženi različitim uslovima okoline, posebno u pogledu temperature, izuzetno je važno koji mirisi će se osećati u putničkoj kabini tokom eksploatacije vozila.

Mirisi u kabini sastavni su deo doživljaja vožnje i samog komfora, a da nešto ne pođe po zlu pobrinuće se tzv. majstori čula mirisa (smellmasteri).

Ovi specijalizovani radnici u Nissanu proveravaju sve serijske modele japanskog proizvođača po pitanju mirisa. Sam posao u početku ne deluje previše teško, ali je na kraju veoma složen i odgovoran.

Uostalom, svi znamo koliko je teško zadovoljiti širok krug korisnika, a u slučaju mirisa novog automobila, to je posebno težak zadatak.

Riunosuke Ino je jedan od majstora mirisa koji rade u tehničkom centru u Atsugiju.

Za Evropu se sa druge strane stara poseban tim koji predvodi Piter Karl Istlend, dok je u Americi glavna i odgovorna Tori Karl.

Naime, ne mirišu svi automobili isto, čak ni kada govorimo o jednoj marki i jednom modelu. Naime, mirisi se kombinuju po afinitetima, pa, na primer, evropski Nissan i onaj u Americi ne mirišu identično.

U Nissanu kažu da čovek može da registruje stotine različitih mirisa, a većina njih ostaje sačuvana u sećanju i povezana je sa određenim osećanjima. Mirisi u kabini su zato veoma bitni, a proveravaju se posebno za vozača i za putnike.

Naročito je važno kako miriše volan ili komandna tabla, odnosno površine najbliže putnicima.

Procena mirisa se vrši u posebnoj laboratoriji sa opremom kojom se precizno kontroliše vlažnost i temperatura. Cilj je jasan, a to je da po pitanju mirisa svaki auto pruži zadovoljavajući komfor.

Pritom, “smellmasteri” moraju da reaguju brzo jer se mozak postepeno navikava na neki miris. Imaju svega nekoliko minuta, a potom moraju da se “resetuju”. Ino to radi tako da “onjuši” svoju ruku u predelu lakta. To je prepoznatljiv miris koji ga vraća na početak i omogućava prihvatanje novih mirisa.

I ne samo to, njihova radna odeća ne sme da bude biti oprana deterdžentom, a ne smeju ni da budu pušači.

Takođe, hrana poput belog luka nije im dozvoljena, barem jedan dan pre posla.

Svi zainteresovani za ovaj posao mogu se prijaviti i testirati. Ukoliko se pokaže da imaju dobro razvijeno čulo mirisa, imaće priliku da obavljaju jedan i te kako zanimljiv posao.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd