Skip to main content
Nafta

KONAČNO DOBRE VESTI: Cena nafte pala na najniži nivo od januara ove godine

Foto: Profimedia/ilustracija
Američki referentni indeks Vest Teksas Intermediate je pao ispod 85 dolara, dok je globalni Brent pao ispod 90 dolara.

Nafta je pala na najniži nivo od januara pošto su porast dolara i zabrinutost globalne potražnje opterećivali cene uprkos pretnji od prekida ruskih snabdevanja, prenosi Blumberg.

Američka referentna vrednost Vest Tekas Intermediate potonula je ispod 85 dolara, dok je globalna referentna vrednost Brent pala ispod 90 dolara. Dolarski pokazatelj je u sredu dostigao najviši nivo svih vremena, nudeći makroekonomski vetar u trenutku kada se tržište nafte bori sa potencijalno usporavanjem potražnje u Kini.

Sa centralnim bankama koje podižu stope kako bi ugušile inflaciju, investitori su zabrinuti da bi ekonomije mogle biti gurnute u recesiju. U Kini stroga ograničenja virusa smanjuju potražnju, a glavni regioni od Čengdua do Šenžena produžavaju blokade ili usvajaju kontrolu kretanja.

Cene su izbrisale rast izazvan odlukom Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika u ponedeljak da smanje proizvodnju. Odražavajući mekoću, Saudijska Arabija je smanjila cene za kupce u Aziji i Evropi za isporuke sledećeg meseca.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd