few clouds
15°C
17.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

DA SE ZAGRCNEŠ KAD TREBA DA PLATIŠ OVU ŠNICLU: Za parče mesa treba "pljunuti" čak 3.000 evra!

12.10.2016. 12:27
Piše:
Srbija Danas/B92
Restoran
Restoran / Izvor: Profimedia/ilustracija

Cenu ove govedine jedino možemo odrediti kao paprenu!

Francuski mesar Aleksandra Polmard nudi meso koje nije samo jedinstveno već i verovatno najskuplje u svetu.

Mladi farmer, odgajivač i mesar radi porodični posao koji traje već šest generacija, a osnovali su ga još davne 1846. godine. 

Biznis se razlikuje od devedesetih kada su Polmardov deda i otac istraživali i na kraju uveli tretman mesa koji se naziva “hibernacija”. Reč je o procesu pri kome se hladan vazduh, brzinom od 120 km/h pušta preko mesa pri temperaturi od minus 43 stepena. Ovo omogućava da se meso čuva dugo, a da ne izgubi na kvalitetu, kaže Polmard.

Meso iz 2000. (od rebra) može da dostigne cenu do 3.000 evra. Meso se dobija od poznate rase stoke, a Pomard kaže da ih gaji u Lorenu, u severoistočnoj Francuskoj. 

- Mojoj porodici ne bi palo napamet da gaji životinje u štali gde goveda nemaju prostora da lutaju - kaže on. 

- Ovde su na otovorenom, imaju šumu. Ukoliko pada kiša ili sneg, imaju skloništa koja smo napravili. Rekao bih – smeštaj sa pet zvezdica - govori Pomard.

Muškarac drži meso
Muškarac drži meso / Izvor: Profimedia

Polmard kaže da “razgovara” sa svojim životinjama svakodnevno. Stara se da im bude udobno i da su izloženi što manjem stresu. 

- Ukoliko su krave nervozne, povećava se nivo glikogena i mlečne kiseline, što se odražava na ukus - objašnjava on.

Polmard zbog toga ulaže milion evra u klanicu na njegovoj farmi u kojima ubija samo četiri krave nedeljeno i to u jedinstvenom ambijentu tako da je stres sveden na apsolutni minimum. 

Kaže da su rezultati vidljivi. 

- Sva ljubav i pažnja koju poklanjamo našim životinjama vraća nam se kroz šniclu kada je probate - kaže on. 

Uprkos ovako visokoj ceni, kupci čekaju mesecima da rezervišu neko od najređih parčadi. 

Kao i kod vina, različite “berbe” govedine odnosno klanja, imaju različite ukuse i karakteristike. Tako privlače i različitu klijentelu. 

Kada je reč o restoranima, Polmard poverava svoju ultraeksluzivnu i skupu govedinu odabranoj nekolicini kuvara iz celog sveta. Pre kupovine, česta je i poseta lično kako bi svi bili sigurni da razumeju nijanse i finese ukusa mesa.