Petak 01. dec 2023.
novac

AKO IZDVAJATE SAMO 100 DINARA DNEVNO... Saveti NBS koji će vam pomoći da uštedite

Foto: Profimedia
Uštedom od samo 100 dinara dnevno na kraju meseca biste imali 3.000 dinara, a posle godinu dana 36.000 dinara, što je više od jedne prosečne plate u Srbiji. Ako pak oročite taj novac na godinu dana, uštedećete 38.500 dinara, glasi samo jedan od nekoliko desetina životnih saveta koje je Narodna banka Srbije objavila na svom sajtu.

NBS na svojoj internet prezentaciji ima poseban odeljak u kojem savetuje mlade koji žele da se odvoje od roditelja, započnu samostalan život, stanuju sami, zasnuju porodicu ili dobiju bebu kako da ekonomišu i upravljaju svojim novcem da ne bi zapali u dugove.

Saveta ima i za onih koji žele da se upuste u kupovinu automobila ili stana, kao i za one koji su se tek zaposlili i dobili prvu platu.

STIŽE VELIKA OLAKŠICA ZA OVU GRUPU GRAĐANA: Novi moratorijum na kredite u Srbiji, evo koji su uslovi

STIŽE VELIKA OLAKŠICA ZA OVU GRUPU GRAĐANA: Novi moratorijum na kredite u Srbiji, evo koji su uslovi

KAKO DA ZA MESEC DANA UŠTEDITE 10.000? Moguće je - ovo su efikasni trikovi

KAKO DA ZA MESEC DANA UŠTEDITE 10.000? Moguće je - ovo su efikasni trikovi

ŠTA JE SVE POSKUPELO? Detaljan spisak cena namirnica u Srbiji - kajmak skuplji za čak 200 dinara

ŠTA JE SVE POSKUPELO? Detaljan spisak cena namirnica u Srbiji - kajmak skuplji za čak 200 dinara

NBS
Foto: Printscreen/NBS

Odvajate se od roditelja?

Zaposlili ste se i planirate da se odvojite od svojih roditelja i da započnete novi, nezavisan život!? Sada ćete imati nove obaveze i odgovornosti, a ovaj vodič će vas usmeriti kako da upravljate vašim novcem na najefikasniji način.

Za početak, biće neophodno da otvorite račun u banci ako ga već nemate. Preko računa možete da:

  • primate platu,
  • plaćate račune,
  • uzimate kredit,
  • upravljate vašim novcem.

Otvaranje računa

Pre nego što se opredelite za neku banku, raspitajte se o troškovima otvaranja i vođenja računa. Zatvaranje računa je besplatno u svim bankama, piše Kurir.

Zapisujte dnevne izdatke, plaćajte račune uz popust i kupujte samo po spisku. Najbolji način da naučite da upravljate vašim novcem je racionalno korišćenje i štednja. Testirajte svoju potrošnju uz pomoć kalkulatora kućnog budžeta kako biste uvideli da li dobro upravljate novcem kojim raspolažete.

Saznajte da li postoje neki specifični uslovi koji bi mogli zadovoljiti vaše potrebe (npr. elektronsko bankarstvo, minus po tekućem računu, SMS obaveštenja, rasprostranjenost ekspozitura i bankomata itd.).

Možda ćete dobiti ideju gde treba da smanjite troškove da biste mogli da štedite za budućnost i nepredviđene situacije. Zapisujte vaše dnevne izdatke i na kraju meseca ćete imati realno stanje na koje stvari trošite najviše novca i gde biste mogli da uštedite. Plaćajte vaše račune na vreme da ne biste nepotrebno trošili novac na zatezne kamate. Na početku svakog meseca odvojite novac koji će vam biti neophodan za redovne troškove (računi, ishrana, prevoz itd.).

Neki računi plaćeni na vreme ili do određenog roka donose popuste na krajnji iznos (npr. infostan, račun za struju). Na taj način ćete izbeći situaciju da nemate dovoljno novca za osnovne potrebe. Pre nego što krenete u kupovinu napravite spisak potrebnih stvari i pridržavajte ga se. Neplanirana kupovina ponekad znatno uvećava iznos novca koji treba da izdvojite za stvari koje vam nisu neophodne.

 
Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd