Skip to main content
Novac

DESET VAŽNIH PROMENA OD NOVE GODINE: Šta će sve poskupeti od 1. januara? Jedna stvar napraviće HAOS U NOVČANIKU

Foto: SD/ilustracija
Koja nas sve poskupljenja očekuju od Nove godine?

Nekoliko promena bi moglo ozbiljno da napravi haos u novčaniku, ali će biti i značajne novčane pomoći.

PLATA DOVOLJNA ZA POLA POTROŠAČKE KORPE: Prosečna primanja u Srpskoj ispod 500 evra

PLATA DOVOLJNA ZA POLA POTROŠAČKE KORPE: Prosečna primanja u Srpskoj ispod 500 evra

KOLIKO SE ZARAĐUJE U SRBIJI? Velike razlike između plata u javnom i privatnom sektoru

KOLIKO SE ZARAĐUJE U SRBIJI? Velike razlike između plata u javnom i privatnom sektoru

POČINJE ZIMSKO SNIŽENJE: Pogledajte šta su dužnosti trgovca i kako da se zaštitite od prevare

POČINJE ZIMSKO SNIŽENJE: Pogledajte šta su dužnosti trgovca i kako da se zaštitite od prevare

Porezi, struja, TV pretplata, testovi za koronavirus... Sve će to od 1. januara biti skuplje. S druge strane ima i pozitivnih promena - od januara nas čekaju i veće plate u javnom sektoru, veće penzije, naknade za porodilje...

Veće plate za 400.000 radnika u javnom sektoru

Od 1. januara naredne godine, svi zaposleni u zdravstvu dobiće povišicu zarada od pet odsto. Plate će istovremeno biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali po drugačijoj "formuli". Njima će, naime, januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za 3,5 odsto. Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da i njima ukupno povećanje bude pet procenata.

Za vojsku je najavljeno veće povećanje od 5 odsto.

bolnicaaa
Foto: Profimedia

Veća pomoć za nezaposlene porodilje

Od 1. januara jednokratna pomoć za nezaposlene porodilje u Beogradu, i one sa niskim primanjima, biće uvećana za 5.000 dinara. Tako će nezaposlene porodilje dobijati 30.000 dinara, a ukupna pomoć za prvo dete iznosiće 50.000 dinara.

To ne isključuje prava iz republičkog budžeta jer svaka porodilja ima pravo na još 100.000 dinara, dečji dodatak i sva ostala davanja.

Skuplje i u bankama

Osnovne bankarske usluge, koje koriste praktično svi koji imaju račun u banci, biće u narednoj godini skuplje za 15 do 60 procenata. Tako će u pojedinim bankama održavanje računa od marta naredne godine koštati 190 dinara, umesto dosadašnjih 160. Za SMS obaveštenja mesečno će biti potrebno 100, umesto 70 dinara, a minimalna naknada za isplatu keša korišćenjem platne kartice na bankomatu ili šalteru druge banke umesto 150 biće 200 dinara.

Novčići
Foto: Profimedia

Tako ćete za godinu dana samo za održavanje računa umesto dosadašnjih 1.920 dinara, plaćati 2.280, dok će vas SMS obaveštenja ubuduće koštati 1.200 umesto sadašnjih 840 dinara.

Za skoro 70 odsto poskupeće usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena, pa će umesto 300 koštati 500 dinara, a uvedena je i naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice od 40 dinara.

Poskupljenje struje

Jeste zvanično najavljeno poskupljenje struje od februara naredne godine za 3,4 odsto, ali će nam račun za drugi mesec 2021. biti veći za ukupno 7,9 odsto, imajući u vidu i povećanje naknade za obnovljive izvore energije koju takođe plaćamo kroz račun.

Električno brojilo
Foto: Profimedia

Prva zvanična najava bila je da će struja u Srbiji poskupeti od 1. februara sledeće godine i to za 3,4 odsto. Potom je stigla i druga informacija, odnosno vladina uredba po kojoj će već od 1. januara potrošači imati veći račun i kroz povećanje posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije.

Ova naknada će biti veća skoro četiri i po puta - sa sadašnjih 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje poskupeće na 0,437 dinara i ukupno povećanje struje u 2021. podići na oko 8 odsto.

Udar i na frilensere

Nekako se u poslednje vreme najviše čuje glas frilensera sa tvrdnjom da će im obaveze napraviti pravi finansijski udar. Naplata poreza za ono što rade je već krenula, ali će biti intenzivirana od januara. Sada dobijaju rešenja po osnovu kojih treba, u roku od 15 dana da uplate porez na ime prihoda iz prethodnih pet godina. Pojedinci tvrde da ukupan ceh iznosi i po nekoliko hiljada evra.

Penzionerima skoro 6 odsto više

Veća primanja u novoj godini treba da očekuje i oko 1,7 miliona penzionera, jer je za 2021. najavljen rast penzija po švajcarskoj formuli i to za 5,9 procenata. Posle povećanja, prosečna penzija će sa sadašnjih 27.769 dinara biti povećana na 29.407 dinara, odnosno za 1.638 dinara.

Penzioneri
Foto: Profimedia/ilustracija

Praktično, od 2021. će umesto 10.000 dinara penzije penzioneri dobijati oko 600 dinara više, dok će oni sa najvećim primanjima (iznad 100.000) imati povišicu od najmanje 6.300 dinara.

Penzije će u narednoj godini rasti po dogovorenom modelu - švajcarskoj formuli koja podrazumeva usklađivanje primanja najstarijih građana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade, a iz Vlade Srbije je od 2022. godine najavljen novi model koji bi omogućio još veći rast.

Cilj je da prosečna penzija 2025. dostigne nivo od 400 evra.

Od januara poskupljuje i TV pretplata

Od januara poskupljuje i TV pretplata. Nakon prošlogodišnjeg skoka sa 220 na 255 dinara mesečno, u 2021. će sve građane Srbije dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Naime, predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. godine povećati sa dosadašnjih 255 dinara na 299 dinara.

Minimalac ide na 32.000 dinara

Od 1. januara povećava se i minimalna zarada, i to za 6,6 odsto.

Tako će oko 350.000 ljudi koji danas primaju minimalac od 30.000 dinara, u 2021. godini dobijati 32.126 dinara mesečno.

Novac
Foto: Profimedia

Skuplji testovi za koronu

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju cene PCR testova za korona virus. Odluka je da od 1. januara 2021. godine cena testiranja na lični zahtev za državljane Srbije poskupi sa 6.000 na 9.000 dinara.

koronavirus
Foto: Profimedia/ilustracija

Raste i porez na imovinu

Skupština grada Beograda donela je odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadrata nekretnina za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu. Od ovih brojki i parametara najviše zavisi visina poreza na imovinu koji će tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao da bude veći od šest odsto u odnosu na 2020. godinu. Veći porez za sada su najavili i Kragujevac i Bor.

Novina je da će se od januara plaćati i porez na bunare, ostave, bazen i da će opterećenje ići zajedno sa porezom na garaže.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd