Petak 01. dec 2023.
Grčka

ISPRAVKA: Nije istina da turisti otkazuju letovanje u Grčkoj zbog cena na Mikonosu

Foto: Shutterstock
Večita dilema oko deistinacije za letovanje.

Analizom portala raskrikavanje.rs utvrđeno je da tekst na našem portalu vezan za cene u Grčkoj predstavlja klikbejt i dezinformaciju.

Na instagram profilu „Greek gateway” koji promoviše grčka letovališta i kulturu nedavno se pojavila objava koja navodno govori o cenama na grčkom ostrvu Mikonos. U objavi se navodi da je ove godine cena jednog piva na ovom ostrvu 50 evra, pasta sa jastogom čak 600 evra, espreso kafa 15 evra.

Iako se na slici ne navodi o kom je restoranu reč, već se cene generalizuju za čitavo ostrvo, naš portal je objavio članak u kome se pogrešno tvrdi da zbog ovakvih cena turisti "besno" otkazuju letovanja u Grčkoj. Pri čemu smo stavili naslov koji ne odgovara istini "ESPRESO 15 EVRA, SUVLAKI 25: Šok cenovnik sa grčkog ostrva, turisti besni otkazuju rezervacije!”

Nije u pitanju nikakav zvaničan cenovnik restorana na Mikonosu, već su kako se kaže u instragram objavi ove informacije pribavljene od anketiranih turista.

Osim u naslovu naš poral u daljem tekstu ni jednom jedinom rečju ne podupire svoju tvrdnju o tome da zbog ovakvih cena turisti otkazuju letovanja

UTVRĐENE ČINJENICE - KAKVE SU ZAISTA CENE U GRČKOJ:

Ovo ostrvo nudi različit dijapazon cena - postoje ekskluzivni hoteli i restorani, kao i mesta sa pristupačnijim cenama. To se lako može videti, na primer, na sajtu „Trip advisor” - svetski poznatom sajtu za recenzije ugostiteljskih objekata.

Tamo gde su cene pristupačne, poput restorana „Lokal”, na primer, možete popiti pivo do 5 evra, a najskuplju opciju sa jelovnika platićete oko 30 evra.

Prema podacima grčkog Zavoda za statistiku, potrošačke cene su u odnosu na april prošle godine skočile za više od deset odsto, upravo zahvaljujući porastu cena struje i goriva, prehrambene robe i transporta.

Portal Srbija Danas se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja informacija za koje je analizom utvrđeno da predstavljaju klikbejt i dezinformacije.

U skladu sa nalizom prvobitni naslov je korigovan kao i sporni delovi teksta, koji su uklonjeni ili izmenjeni tako da prenose činjenice.

Kako je letnja sezona počela krenule su i priče o cenama letovanja na različitim turističkim destinacijama, a kod nas se pak najviše govori o Grčkoj.

Pa tako turisti koji su već bili na letovanju putem društvenih mreža dela iskustva i savete za one koji tek planiraju da putuju.

Na instagram profilu „Greek gateway” koji promoviše grčka letovališta i kulturu nedavno se pojavila objava koja navodno govori o cenama na grčkom ostrvu Mikonos. U objavi se navodi da je ove godine cena jednog piva na ovom ostrvu 50 evra, pasta sa jastogom čak 600 evra, espreso kafa 15 evra. Ipak, ovde se mora definisati da se ne radi ni o kakvim zvaničnim cenovnicima već su u pitanju informacije od anketiranih turista koji su govorili o svojim iskustvima, bez materijalnih dokaza da su cena zaista takve.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd