Skip to main content
Grčka

GRKE UDARILA KRIZA: Odlučili da zarade na srpskim turistima, evo za šta sad uzimaju pare!

Foto: Shutterstock
Grčka je jedna od zemalja koju je kriza zbog rata u Ukrajini pogodila, pa su tamo znantno skočile cene struje, goriva i osnovnih životnih namirinica, ali i ležaljki za turiste. Tako da, ako ste planirali da ovog leta krenete put Grčke na more, koštaće vas bar 20 odsto više nego prošle godine.

Takođe, pandemija korona virusa je značajno uticala na privredu ove zemlje budući da 2020. godine nije bilo turista, a u 2021. godini ih je bilo dosta manje. Ove godine, situacija se vraća u normalu te su iz tog razloga odlučili da počnu sa naplatom korišćenja ležaljki i suncobrana, ali i ulaz na neke plaže.

Domaći turisti koji godinama letuju u Grčkoj su navikli da se korišćenje ležalji i suncobrana ne naplaćuje, već se dobija na korišćenje uz obaveznu konzumaciju pića u lokalu.

Međutim, od ove godine to nije više nije slučaj budući da se ova praksa više ne primenjuje gotovo ni na jednoj plaži i to ne samo tokom sezone, već od maja pa do septembra.

ŠOK CENE U GRČKOJ! Turiste u letovalištu koje je popularno među Srbima dočekalo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE - GIROS 7 EVRA!

ŠOK CENE U GRČKOJ! Turiste u letovalištu koje je popularno među Srbima dočekalo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE - GIROS 7 EVRA!

Tako da, ako odlučite da letujete na Halkidikiju budite spremni da izdvojite od 10, pa sve do 25 evra samo za dve ležaljke i suncobran na plaži.

Na Sitoniji set ležaljki gotovo nigde ne možete dobiti iz piće, kao što je bilo prethodnih godina, a neke plaže su počele i da naplaćuju ulaz - od 5 evra van sezone, dok u sezoni cene variraju od 10-15 evra.

Ukoliko želite da letujete na Lefkadi, planirajte da za set ležaljki izdvojite oko 8 evra.

Plaža na Kritu
Plaža na Kritu
Foto: Profimedia

U Solunskoj regiji tokom cele godine važe iste cene, i one se kreću od 5 - 7 evra.

Na poznatoj plaži na Tasosu, koju naši turisti rado posećuju, cena za jednu ležaljku je 12,5 evra, na nekim manje posećenim plažama set možete naći za 5 evra, dok je on na nekim popularnijim plažama 30 evra. Ovde i dalje postoje plaže koje nude ležaljke uz konzumaciju pića, ali su posetioci obavezni da potroše određeni iznos kako bi imali pravo na njih. 

Ako biste želeli da posetite Pargu, za dve ležaljke i suncobran moraćete da izdvojite 10 - 15 evra, a na Krfu 8 - 10 evra.

Od ove godine, cene ležalji i suncobrana su otišle u nebesa i na plažama gde su se i do sada naplaćivali, te na pojedinim mestima ova cifra prelazi i 120 evra.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd