Skip to main content
Novčanice evra

JOŠ NEKOLIKO DANA MOŽETE DA ZAMENITE NOVČANICE: Banke pokušale da nadmudre građane, NBS dala smernice

Foto: Profimedia
Nacionalna banka Švajcarske objavila je nedavno da će povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka. Našim građanima ostalo je još nekoliko dana da zamene svoje monete. 

Kako su otkrili iz Narodne banke Srbije (NBS), za skoro mesec dana zamenjeno je više od 108 miliona švacarskih franaka u novčanicama osme serije koja je povučena iz opticaja.

SENZACIJA: Grčki hoteli 5* na popustu do 50%! TRAVELLAND radi za vas i nedeljom!

SENZACIJA: Grčki hoteli 5* na popustu do 50%! TRAVELLAND radi za vas i nedeljom!

NE ZABORAVITE DA IZMIRITE POREZE! Paprena naplata za svaki dan kašnjenja - ovo su iznosi

NE ZABORAVITE DA IZMIRITE POREZE! Paprena naplata za svaki dan kašnjenja - ovo su iznosi

DA LI GRAĐANI SRBIJE IMAJU RAZLOGA ZA PANIKU? Banka povukla ove novčanice iz opticaja!

DA LI GRAĐANI SRBIJE IMAJU RAZLOGA ZA PANIKU? Banka povukla ove novčanice iz opticaja!

Objašnjavaju da banka može izvršiti zamenu novčanica osme serije za novčanice devete serije švajcarskog franka, primiti na devizni račun novčanice osme serije, a zatim, po pribavljanju novčanica devete, opticajne serije, izvršiti isplatu tih novčanica ili otkupiti za dinare novčanice osme serije.

Ovlašćeni menjači mogu vršiti otkup novčanica osme serije za dinare a zatim vršiti prodaju novčanica devete, opticajne serije švajcarskog franka ili neke druge valute (evro, američki dolar i sl.).

- Narodna banka Srbije je, imajući u vidu veoma kratak rok od obaveštenja Nacionalne banke Švajcarske o povlačenju iz opticaja pomenute serije novčanica, koje je dato 28. aprila, do dana povlačenja iz opticaja - 30. aprila i procenu da mnogi građani imaju u posedu novčanice koje se povlače iz opticaja a koje neće moći da zamene do navedenog roka, obavestila sve banke dopisom da će, do 31. maja bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti, tretirajući novčanice osme serije švajcarskog franka kao opticajne u pogledu naknade koja se naplaćuje za ove transakcije - navode oni. 

Praktično, banke su pozvane da omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod Narodne banke Srbije da zamene samo novčanice osme serije švajcarskog franka koje su od građana, preko menjača ili direktno, primile od 30. aprila, ali ne i novčanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda.

švajcarci
švajcarci
Foto: Profimedia/ilustracija

Ovo ograničenje prema bankama, uvedeno je sa ciljem da se građanima omogući dodatni period za zamenu novčanica, a banke svakako uvek imaju mogućnost da preko inostranih banaka izvrše zamenu vanopticajnih novčanica, posebno imajući u vidu da se osma serija švajcarskih franaka može zameniti u centralnoj banci Švajcarske u neograničenom periodu.

Prema njihovim rečima, banke su imale dovoljno vremena za njihovu zamenu.

- Narodna banka Srbije svakodnevno prima i realizuje zahteve banaka za zamenu osme serije švajcarskih franaka. Do sada je sa bankama obavljena zamena novčanica osme serije CHF u iznosu od 85 mln CHF, od čega se na zamenu za 9. seriju odnosi oko 30 mln CHF, dok se ostatak od oko 55 mln CHF odnosi na zamenu 8. serije za devize. S obzirom da NBS bankama menja novčanice osme serije koje su banke primile od menjačnica i klijenata od početka maja, navedene cifre dosadašnje zamene ukazuju da najveći broj građana ipak uspeva da obavi navedene transakcije - navode iz centralne banke. 

Od trenutka kada su dobijeni ovi podaci od NBS, cifre su skočile, pa je tako za samo dva dana vrednost zamenjenih novčanica sa 85 miliona je "skočila" na 108,8 miliona franaka

Iako je međutim, preporuka NBS bankama bila da novčanice građanima zamene besplatno, nisu sve banke tako postupile. Naime, kako kažu građani, a i potvrđuje NBS, pojedine su pokušale ovo dodatno da naplate. 

- Na osnovu informacija koje dobijamo od građana konstatovali smo da je poziv Narodne banke Srbije naišao na delimični odziv banaka, što znači da ima banaka koje su prihvatile poziv Narodne banke Srbije i građanima vrše zamenu švajcarskog franka bez naknade, ali ima i banaka koje to ne rade ili rade pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu različitih troškova (otvaranje deviznog računa, održavanje deviznog računa, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva) - rekli su.

narodna-banka-srbije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako možete da zamenite stare novčanice?

U skladu sa principima tržišne ekonomije i konkurencije, banke shodno svojoj poslovnoj politici samostalno odlučuju da li i pod kojim uslovima će obavljati zamenu osme serije švajcarskog franka. Na građanima je da proverom uslova zamene kod većeg broja banaka, pronađu onu banku kod koje će moći da izvrše željenu transakciju bez troškova ili uz prihvatljive troškove.

- Preporučujemo građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što će bankama biti potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju Narodnoj banci Srbije usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja. Nakon ovog datuma građani će moći da vrše zamenu vanopticajnih novčanica švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da obavljaju ove poslove, kao i na šalterima ili slanjem novčanica putem pošte Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu.

Kako napominju, zamena švajcarskih franaka nije moguća u Narodnoj banci Srbije, već isključivo kod banaka i ovlašćenih menjača.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd