Skip to main content
Novčanik

MALI TRIK SAVETI ZA VIŠE NOVCA U VAŠEM NOVČANIKU: Svi mogu da ih praktikuju sa lakoćom

Foto: Profimedia
Oni koji pametno kupuju namirnice mogu ne samo zaštititi svoje novčanike, već i učiniti dobro i za okolinu

Među ljudima uvek postoje oni koji, kako kažemo, „znaju sa novcem“, ali ima i onih koji ne umeju. 

Mnogo zavisi od samog čoveka, njegovih osobina, naravno i platnom moći, ali postoji i nekoliko trikova, koje mogu svi da primene, bez imalo problema.

Oni koji pametno kupuju namirnice mogu ne samo zaštititi svoje novčanike, već i učiniti dobro i za okolinu.

Prvo i osnovno jeste da izbegavate bacanje hrane. Bacanje ostataka hrane poput voća, povrća, hleba i slično veliki su problem celog sveta, a rešavanje ovog problema predstavlja veliki potencijal za uštedu! 

Kupovina
Kupovina
Foto: Profimedia/ilustracija

Najbolji primer za to je u slučaju hrane s prekoračenim rokom trajanja. Rok trajanja često samo označava koliko će dugo proizvod barem zadržati svoja specifična svojstva kao što su boja, i ukus. Ipak, to ne znači da treba svu hranu baciti nakon što joj istekne datum. Test mirisa i ukusa govori vam je li su jogurt, mleko i slični proizvodi još uvek jestivi. U mnogim supermarketima mogu se naći artikli kojima je istekao rok trajanja  po povoljnijoj ceni 

Takođe, jedan od dobrih planova za štednju jeste da napišite nedeljne planove i pripremite obroke. Tako ćete kupiti ono što ćete sigurno korisiti i nećete dozvoliti da se pokvari. 

Bilo bi i dobro i da imate naviku da kupujte smrznuto voće i povrće i u konzervama. Smrznuto voće i povrće zamrzava se odmah nakon berbe i stoga je bogato hranjivim stvarima. Takođe je praktično: možete ga odmrzavati u porcijama i tako izbeći bacanje hrane. 

Sastojci u konzervama se takođe obrađuju sveže nakon berbe i potom hermetički zatvaraju u otopini soli ili šećera.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd