Skip to main content
Studenti

6 NAJTRAŽENIJIH OPCIJA ZA OBRAZOVANJE U 2023. GODINI: Plate i do 10.000 evra!

Foto: Profimedia/ilustracija
Pogledajte koliko šta košta, gde dobijate samo diplomu a gde stvarno znanje, šta su prednosti, a šta mane svake od opcija, i ono najvažnije koliku zaradu možete da očekujete.

Pročitajte osnovne informacije u tekstu ispod, a popunite i kratak formular na ovom linku da bismo vam prosledili detaljnije informacije o svakoj opciji, ili opcijama koje vas najviše interesuju.

1. Državni fakulteti

Suvoparno znanje koje se dobije na kraju završenog državnog fakulteta, ne može da se poredi sa znanjem nekoga ko je tih nekoliko godina već prošao praksu, radio freelance, vodio privatan biznis ili studirao na privatnom fakultetu, a usput imao vremena i da radi i stiče iskustvo.

2. Privatni fakulteti

Zašto se balans sve više pomera od državnih ka privatnim fakultetima:

  • Nekome je zbog posla potrebna samo formalna diploma, već ima i znanje i poziciju i ne interesuje ga ni da dolazi na predavanja;
  • Neko neće da gubi vreme na suvoparno gradivo državnih fakulteta, već da se na privatnom fakultetu koncentriše na praktična znanja i direktnu komunikaciju sa profesorima;
  • Uz privatni faks čovek ima više slobodnog vremena da se fokusira i razvija u onim oblastima koje ga interesuju, i da na kraju bude konkurentniji na tržištu od nekoga ko je studirao državni fakultet;
  • Neko je započeo fakultet pa nikako da završi, privatni fakulteti su idealno rešenje za takve slučajeve, vrlo jednostavno se radi prebacivanje položenih ispita (poena).

Cene se kreću oko 1.000 +/-  evra na godišnjem nivou, najčešće na rate, a poslednjih godina su se iskristalisali oni najstabilniji, sa kvalitetnim kadrom, koji sve vreme jačaju a nude i kvalitetne stručne prakse.

Studenti,-Indeks
Foto: Srbija Danas

Popunite kratak formular na ovom linku da bismo vam prosledili detaljnije informacije o najrelevantijim privatnim fakultetima čije diplome imaju težinu na tržištu rada, ako razmišljate o ovoj opciji. 

*Napomena: autor ovog teksta je završio državni fakultet još pre Bolonje, bez da je pao ijedan ispit, ali sad kad bih vratio godine, nikad ne bih ponovio istu grešku, izabrao bi privatni fakultet i usput izučavao druge stvari vezane za svojprivatni biznis.

3. Zanati

Sve više čujemo komentar da će zanatlije zarađivati za koju godinu više nego programeri. Smatram da će i jedni i drugi zarađivati mnogo, zanatlije, jer ih jednostavno ima sve manje i manje, a novih kadrova sve manje, a ovi drugi po inerciji, iz Srbije (ili bilo koje druge lokacije) mogu da rade za bilo koju kompaniju u svetu.

Navedite u komentarima u formularu  za koji zanat ste zainteresovani, pa možemo da vas povežemo direktno sa majstorima koji primaju kadrove na obuku. Ovde vam škola nije presudna, već neko od koga imate da naučite. Par hiljada eur mesečno vam ne gine, mada poznajem keramičare koji zarađuju i preko 10.000 eur mesečno i to u Srbiji, ali to su vrhunski majstori.

4. Kursevi programiranja

Ovo zanimanje nije za svakoga, ne može "dvojkaš" ili "trojkaš" u školi da postane programer. Da li je do IQ-a ili do posvećenosti i truda, nije ni bitno. 

Ako ste vi ili vaše dete motivisani da odradite dodatni napor i da dođete u poziciju da konkurišete za odlično plaćen posao koji ima neograničenu tražnju popunite formular

Zaposlena radi na laptopu
Zaposlena radi na laptopu
Foto: Profimedia

Poslaćemo vam informacije koja škola nudi najkvalitetniji program obuke, sa kog odmah idete na odlično plaćenu praksu nako koje ide još bolje plaćen posao. Ovde je znanje od presudne važnosti. Ne treba vam kurs zbog diplome, već zbog stečenog znanja.

5. Kursevi online marketinga 

Ovo sve više postaje stvar opšte pismenosti, bilo da radite za druge, ili za svoj privatni biznis. Imate odlične kurseve koje organizuju naši ljudi, a imate i odlične kurseve i na inostranim online platformama. Neki su besplatni, a neki plaćeni. Mi smo uvek za opciju "kupujmo domaće".

6. Razni drugi kursevi (kuvari, mesari, instruktori itd...)

Ovde su opcije neograničene. Popunite u formularu u napomenama bilo koji drugi kurs koji vam je interesantan.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd