Četvrtak 22. feb 2024.
Srednjoškolci

Saveti za srednjoškolce: Kako se pripremiti za studentski život

Foto: Freepik
Prelazak iz srednje škole na fakultet predstavlja jedno od najuzbudljivijih i najizazovnijih poglavlja u životu mladih.

Ovaj korak donosi sa sobom niz novih iskustava, odgovornosti i slobode, ali isto tako zahteva dobru organizaciju. 

Srednjoškolci koji odvoje vreme da se pripreme za ovu fazu svojih života lakše će se suočiti sa akademskim, finansijskim i socijalnim izazovima koje studentski život nosi sa sobom. 

Akademska priprema 

Akademska priprema za studentski život ključna je faza tranzicije iz srednjoškolskog u visokoškolsko okruženje. Kako bi olakšali savladavanje akademskih obaveza na fakultetu, za srednjoškolce je važno da nauče kako da postave realne ciljeve, samostalno uče, organizuju vreme i usklade akademske obaveze sa vanškolskim aktivnostima.

 • Samostalno učenje: Prvi korak ove faze jeste razumevanje očekivanja sa kojima će se susresti na fakultetu, a to je pre svega samostalnost u učenju. Od studenata se očekuje inicijativa u istraživanju i savladavanju gradiva, zbog čega je važno da srednjoškolci pre odlaska na fakultet nauče kako da uče samostalno. 
 • Postavljanje realnih ciljeva: Postavljanje ambicioznih, ali ostvarivih ciljeva pomaže studentima da ostanu fokusirani i motivisani. Ovo uključuje realno procenjivanje vlastitih sposobnosti, prepoznavanje oblasti koje zahtevaju dodatnu pažnju i prilagođavanje studijskog režima tim ciljevima. 
 • Organizacija vremena: Veštine upravljanja vremenom takođe su važan deo uspešnog prelaska iz srednjoškolske rutine u zahtevnije fakultetsko okruženje. Srednjoškolci bi trebalo aktivno da razvijaju ove veštine tokom svojih školskih godina, učeći kako da efikasno planiraju i raspoređuju vreme. 
 • Balansiranje školskih i vanškolskih aktivnosti: Takođe, važno je naučiti kako uspostaviti balans između akademskih obaveza i vanškolskih aktivnosti. Ovo podrazumeva postavljanje prioriteta, prepoznavanje optimalnih trenutaka za učenje i usklađivanje sa ličnim ciljevima. Razvoj ovih veština u srednjoj školi omogućava srednjoškolcima da steknu osjećaj odgovornosti i samostalnosti, pružajući im solidnu osnovu za uspeh u budućem studentskom životu. 

Razvoj finansijske odgovornosti

Za većinu studenata finansijska samostalnost biće najizazovniji aspekt studentskog života.

Načini finansiranja razlikovaće se od studenta do studenta, ali neki od najčešćih načina na koji mladi obezbeđuju prihode jesu studentski poslovi, stipendije i studentski krediti. 

Finansijska samostalnost podrazumeva efikasno upravljanje ovim prihodima, zbog čega je važno razviti određene veštine. Razvoj finansijskih veština tokom srednje škole omogućava budućim studentima da se osećaju samouvereno i spremno da se suoče sa ekonomskim izazovima fakultetskog života. 

Planiranje budžeta i upravljanje njime je veština koju srednjoškolci mogu praktikovati raspoređivanjem sredstava od srednjoškolske stipendije, posla, džeparca ili drugog izvora prihoda koji imaju u toku školovanja. Praćenje finansija omogućava im da bolje razumeju svoje potrebe i izazove, prilagođavajući svoj budžet stvarnim troškovima.

Razvoj socijalnih veština

Socijalna priprema srednjoškolaca za studentski život ima važnu ulogu u olakšavanju tranzicije iz poznatog okruženja srednje škole u dinamičnu i raznoliku studentsku zajednicu. Ova priprema podrazumeva razvoj socijalnih veština, koje su bitne za uspešno funkcionisanje u visokoškolskom okruženju. Neke od ovih veština uključuju:

 • Veštine komunikacije: Efikasna verbalna i neverbalna komunikacija ključna je za uspostavljanje odnosa s profesorima, kolegama i cimerima. Ovo uključuje jasno izražavanje ideja, aktivno slušanje i sposobnost izražavanja stavova.
 • Inicijativa i socijalno uključivanje: Razvijanje inicijative pomaže srednjoškolcima da se aktivno uključe u različite aktivnosti i društvene grupe, stvarajući time osnovu za izgradnju socijalne mreže.
 • Empatija: Saosećanje prema drugima je ključno za održavanje zdravih odnosa. Ova veština doprinosi stvaranju pozitivnog okruženja i podrške.
 • Rešavanje konflikata: Veština rešavanja konflikata omogućava srednjoškolcima da efikasno reaguju na nesuglasice, gradeći time zdrave međuljudske odnose.
 • Upravljanje stresom: Razumevanje i primena tehnika upravljanja stresom, kao što su vežbe opuštanja, fizička aktivnost i planiranje vremena, pomaže u smanjenju stresa.
 • Fleksibilnost i prilagodljivost: Sposobnost prilagođavanja novim situacijama, ljudima i okruženju ključna je za uspešno savladavanje izazova studentskog života.
 • Socijalna odgovornost: Razvijanje osećaja odgovornosti prema sebi i drugima podstiče pozitivno ponašanje i doprinosi stvaranju zajednice koja neguje uzajamno poštovanje.

Socijalna priprema ne samo da olakšava socijalnu integraciju srednjoškolaca na univerzitetu već i doprinosi njihovom celokupnom ličnom razvoju tokom ovog ključnog životnog perioda.

Srednjoškolci koji se unapred upoznaju sa izazovima studentskog života lakše i brže će se prilagoditi novom okruženju. Važno je shvatiti da su ove veštine veoma korisne na fakultetu, ali i da postavljaju temelj za lični i profesionalni život. Srednjoškolske godine su dragocen period za lični razvoj, ali i za pripremu za izazove i zadovoljstva studentskog života.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd