Skip to main content
Kreativno pero

Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero na Međunarodnim olimpijskim igrama u robotici, First Global Challenge 2022.

Foto: VOS Kreativno pero
Za rešavanje ovog globalnog problema sa akumuliranjem ugljen-dioksida u atmosferi traži se mnogo više od najbolјih inženjerskih umova

Na predlog Međunarodnog FIRST komiteta (FIRST Global), učenici/e Gimnazije Kreativno pero, Matematičke gimnazije iz Beograda, ETŠ Nikola Tesla i XII beogradske gimnazije, zajedno sa svojim mentorom, nastavnikom informatike, Vukom Vujovićem, tim liderima, osnivačicama Gimnazije Kreativno pero, Goricom Nedeljković Bogdanović i Aleksandrom Nedeljković i ko-mentorkom, alumnistkinjom Gimnazije Kreativno pero i FIRST Global-a, Jelenom Tomašević, predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici. Olimpijada će se ove godine održati od 13. do 16. oktobra, u Ženevi, Švajcarska.  

Robot je u delovima dopremljen iz SAD-a i naš tim trenutno radi na sklapanju istog.

Kreativno pero
Foto: Kreativno pero

Osnovni cilj ovog projekta je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, kao perspektive za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni. STEM je kurikulum utemeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, koje su integrisane kroz interdisciplinarni pristup.

Timovi će se takmičiti podeljeni u dva saveza od po tri reprezentacije, koji će rešavati različite zadatke usmerene na jedan od velikih problema današnjice. Ove godine timovi će učiti o stvarnim izazovima povezanim sa smanjenjem akumuliranog ugljen-dioksida iz vazduha. Ugljen-dioksid je gas najzaslužniji za stvaranje efekta staklene bašte, samim tim je odgovoran za zagrevanje planete Zemlje što dovodi do ubrzanih klimatskih promena.

Kreativno pero
Foto: Kreativno pero

Za rešavanje ovog globalnog problema sa akumuliranjem ugljen-dioksida u atmosferi traži se mnogo više od najbolјih inženjerskih umova. Potrebne su potpuno nove tehnologije i budući lideri koji će ponuditi rešenje. Osim takmičenja u robotici, učenici i učenice uče da se neki izazovi mogu prevazići samo kada lјudi shvate da smo svi u istom timu i da zajedničkim radom, kroz primenu tehnologije i saradnju, mogu postati nosioci pozitivnih promena u svetu.

Srpski tim uveliko radi na svim zadacima koje je nova takmičarska sezona bacila pred njih, i to uporedo sa školskim obavezama, i kako kažu, veoma su uzbuđeni oko velikog događaja koji ih čeka u Ženevi.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd