Utorak 27. feb 2024.
bašta

DNEVNICA 2000 DINARA! Ali niko neće da radi, a OVAJ posao je u pitanju!

Foto: Printscreen/youtube/Raf Produkcija
Satnica 250 dinara

Sve veći broj sremskih poljoprivrednika opredeljuje se za plasteničku proizvodnju.

SVI VOLE NAŠE SLATKIŠE: Izvoz čokolada, bombona i keksa veći za petinu!

60 MINUTA VREDNIH ZLATA: Evo gde možete zaraditi i do 42 EVRA po radnom satu!

Pored veće zarade, jedan od razloga za povećanje površina pod plastenicima su podsticaji koji stižu iz pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu.

Oni su ove godine daleko povoljniji nego prethodnih godina. Iz Pokrajine je namenjeno 80 miliona dinara, a subvencioniše se 60 odsto troškova investicije, Agroklub. 

krastavac
Foto: Profimedia

Marko Vojnović, povrtar iz Buđanovaca, prošle godine koristio je podsticajna sredstva za nabavku novih plastenika. Kaže, bio je to dobar način da proširi svoju osnovnu delatnost, za koju ima obezbeđeno tržište i sve uslove za proizvodnju kvalitetnog povrća. 

Bračni par uzgaja BAŠTU na 17. SPRATU solitera! Razlog je POTPUNO NEVEROVATAN!

- Ja sam uspeo da podignem nove plastenike i već u prvoj godini zaradim. To je dobar način da se poljoprivreda postavi na zdrave noge. Ova plastenička proizvodnja jeste zahtevna, ali i isplativa. Ulaganja jesu velika, pa podsticaji igraju važnu ulogu - kaže Marko. 

plastenik
Foto: Printscreen/youtube/KolibeOnline

Ukoliko dobije podsticajna sredstva, Vojnović će podići još dva plastenika. Inače u plastenicima su sada paprika i krastavac, koji su zamenili zelenu salatu, koja je i ove, kao i prethodnih godina ovom povrtaru donela dobru zaradu. 

Sada ima četiri plastenika u kojima tokom čitave godine ima posla. Ono što ga sada muči je radna snaga. 

POSAO IZ SNOVA, ALI SAMO ZA MUŠKARCE! Za 60 dana U KREVETU zaradite 16.000 EVRA!

- Plastenika je sve više, a radne snage sve manje. Bojim se da ćemo doći u situaciju da nećemo stići da završimo sav posao u ovoj proizvodnji. Ne znam ni koliko da plaćamo dnevnicu, kada je zainteresovanih za posao sve manje. Kod nas se sada plaća od 200 do 250 dinara na sat. To za one koji rade, verovatno i nije neki iznos, ali za nas koji plaćamo svakako jeste. No, znam da bez stalne radne snage, proizvodnje nema - priča Vojnović. 

plastenik
Foto: Printscreen/youtube/AGROmedia

Podsetimo, poljoprivrednici iz Rume su među najaktivnijima kada je korišćenje sredstava iz pokrajinskih i republičkih institucija u pitanju. Predsednik tog udruženja Uglješa Trkulja kaže da očekuje da će ove godine broj zainteresovanih biti i veći, posebno zbog povoljnijih uslova, koje resorni sekretarijat nudi. 

"Već je interesovanje veće, jer su podsticaji povećani i do 70 odsto, a znamo da je ovogodišnji pokrajinski budžet za poljoprivredu daleko veći od prošlogodišnjeg". 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd