clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KAKO SE SRBI HRANE NA POSLU: Da li nose SARMU ili kupuju SALATICE?

26.11.2016. 09:48
Piše:
Blic/SrbijaDanas
posao
posao / Izvor: Profimedia

Čak 70 odsto zaposlenih nema nikakvu ishranu organizovanu od strane poslodavca tokom radnog vremena.

Gotovo 80 odsto zaposlenih u Srbiji zainteresovano je da im poslodavac ponudi uravnotežen, zdrav i kvalitetan obrok tokom radnog vremena u kompanijskim restoranima, dostavom hrane ili davanjem vaučera koji se mogu zameniti za obroke u restoranima ili supermarketima, rezultati su istraživanja koje je urađeno na uzorku od 405 zaposlenih sa područja čitave teritorije Srbije.

"Očigledan je interes zaposlenih za uvođenjem ishrane u toku radnog vremena, baziran na ideji o kvalitetnoj i zdravoj ishrani kao preduslovu zdravlja i radne efikasnosti i na finansijskim koristima za zaposlenog ovog modela korporativne podrške", kaže se u istraživanju.

Prema istraživanju, 95,8 odsto zaposlenih u Srbiji (bez obzira na vlasničku strukturu ili pretežnu delatnost svojih kompanija) jede u toku radnog vremena, a njih oko trećina donosi od kuće pripremljenu hranu na posao što ukazuje na odnos prema kvalitetnoj ishrani ali i na bitan aspekt štednje na ovaj način.

NOVI ZAKON: PAPRENE kazne za ŠEFOVE koji kontaktiraju radnike VAN RADNOG VREMENA

hrana
hrana / Izvor: Profimedia

Čak 70 odsto zaposlenih nema nikakvu ishranu organizovanu od strane poslodavca tokom radnog vremena. Odsustvo organizovanog rešenja za obrok u toku radnog vremena je veći problem u malim i srednjim preduzećima, jer najveće kompanije (u oba sektora: privatnom i javnom) češće imaju rešenje za organizovani oblik ishrane zaposlenih.

Situacija u Srbiji se po ovom pitanju veoma razlikuje od prilika u zemljama članicama EU.

STRAŠNA ISPOVEST BIVŠEG UTERIVAČA DUGOVA: Naređivali su nam da moramo da gazimo po DUŽNICIMA!

Iskustva zemalja Evropske unije koje primenjuju vaučere za obrok zaposlenih, pokazuju da su pozitivni efekti ovog programa podizanje nivoa produktivnosti zaposlenih, povećanje kupovne moći radno sposobnog stanovništva i porast javnih prihoda.

Dnevni maksimalni iznos koji poslodavac može bez plaćanja poreza da potroši na ishranu zaposlenog u toku rada kreće se od €3.33 u Rumuniji do €11.95 u Poljskoj.

- Srbija bi trebalo da se uskladi sa praksom evropskih zemalja i reši pitanje obroka zaposlenih, a da bi se to postiglo, socijalni partneri, predstavnici poslodavaca, sindikata i vlast bi morali da rade zajedno na prilagođavanju zakonskog okvira. izjavio je Dejan Radosavljević - direktor istraživanja u Ipsosu.