Četvrtak 07. dec 2023.
rudnik

ODLIČNE VESTI ZA RUDARE: Četiri nova rudnika, milijarde u budžet

Foto: Profimedia/ilustracija
Ulagači su mahom stranci, a kopaće se zlato, jadarit, litijum

 Rudnik u Bosilegradu i nalazište kod Bora - prve su investicije u rudarstvo koje bi mogle da zažive u Srbiji posle gotovo pola veka.

U PONUDI PREKO 1000 RADNIH MESTA! Sedmi sajam zapošljavanja danas u Zemunu

Nakon toga, u procesu istražnih radnji je i jama jadarita kod Loznice i rudnik litijumskih minerala kod Baljevca.

Prema pisanju medija ovo su prva četiri rudnika koja bi mogla biti otvorena u Srbiji u narednih pet do sedam godina, a u državnu kasu bi trebalo da ubace pet milijardi dolara investicija. Ulagači su mahom stranci, a kopaće se zlato, jadarit, litijum.

Rudari u rudniku
Foto: Profimedia/ilustracija

Dok se nove jame uveliko pripremaju za iskopavanje, stari rudnici u vlasništvu države su u stalnim procesima restrukturiranja, problematičnih vlasničkih struktura, pa se neki čak i - iznajmljuju na mesec dana. 

Britanska kompanija "Mineko limited" najavila je otvaranje novog rudnika olova i cinka u Srbiji, kod Bosilegrada. Ova firma na području ove opštine u Pčinjskom okrugu s partnerima sprovodi istraživanja olova i cinka od 2010. Prvobitna istraživanja su pokazala da postoji dovoljna količina rude za otvaranje rudnika "Bosil - metal". 

NEPOBEDIVE! Ovo je jedina profesija u kojoj žene zarađuju više od muškaraca!

- Elaborat je overen na 1.700.000 tona dokazane rude, a pokazalo se da je ovo područje bogato olovo-cinkanom rudom uz prisustvo bakra. Otvaranje rudnika, ukoliko sve bude išlo po planu, planirano je za 2018. - saopštili su iz "Mineka". 

Što se nalazišta zlata kod Bora tiče, na Čukaru peki je otkriveno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto po toni i sadržajem zlata od 1,5 grama. Procenjeno je da se iz te rude može dobiti 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. Poslednji rok za otvaranje ovog rudnika pominje se 2022. godina. 

Kada su državne jame u pitanju, situacija je drugačija jer većina rudnika finansijski stoji loše. 

- Na restrukturiranju rudnika za podzemnu eksploataciju uglja nije urađeno mnogo - kaže Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost". 

rudnik
Foto: Profimedia/ilustracija

- Što se rudnika obojenih metala tiče, najveći rudnik zlata "Lece" je u nedefinisanom statusu, jer ga je privatizovao Miroslav Bogićević. Kompanija iz Dubaija dobila je zakup, a država im ga produžava - na mesec dana. Samo prošle godine su iskopali zlata u vrednosti od 50 miliona evra iz ovog rudnika - kaže on. 

Jednom od najstarijih rudnika u zemlji prete - katanci. Dva rudnika, "Vrška čuka" i "Bogovina", prvi su od ukupno četiri rudnika u sastavu JP "Resavica" koji će biti zatvoreni, i to najverovatnije u februaru naredne godine. Na tom spisku su i "Jasenovac" i "Ibarski rudnici". 

Za troškove zatvaranja rudnika, i budžetom za 2017.predviđeno je 5,07 milijardi za subvencije u "Resavicu", umesto dosadašnjih 4,47, koliko su rudnici prethodnih godina dobijali. 

POTREBAN VAM JE NOVAC PRED NOVU GODINU? Ovaj POSLIĆ u Srbiji vam donosi i do 32.000 DNEVNO!

Sredstva u iznosu od 600 miliona dinara namenjena su za realizaciju prve faze zatvaranja rudnika, otkopavanje rezervi i povlačenje opreme iz jame, u skladu sa Planom reorganizacije i finansijske konsolidacije "Resavice" - stoji u budžetu za 2017.

Ipak, još nije jasno kako će se tačno rešiti sudbina 1.200 radnika, koji će biti višak. 

- Rudnici ne mogu da se zatvore preko noći. Rok je 1. mart da se krene u proces zatvaranja, ali mi smo tražili da on traje, u zavisnosti od pogona, i do tri godine. Pitanje je da li će nam to dozvoliti. Za to vreme, radnici iz proizvodnje će verovatno preći u druge jame, a predviđeno je da iz "Resavice" ode oko 1.000 ljudi koji rade u administraciji. Do 31. marta 2017. treba da se donese socijalni program za ove ljude - kaže Goran Nikolić iz sindikata radnika "Resavice".

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd