Ponedeljak 11. dec 2023.
Lekar

Odobreno ZAPOŠLJAVANJE više od 2.000 medicinskih radnika! Evo kako će biti raspoređeni!

Foto: Profimedia
Od tog broja, 631 mesto namenjeno doktorima medicine

Vlada Srbije odobrila je zapošljavanje 2.010 medicinskih radnika, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

VAŽNA VEST ZA GRAĐANE SRBIJE! Danas idite do pošte, dobili ste pare

Novim "Kadrovskim planom", koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja, a vlada odobrila, predloženo je zapošljavanje 631 doktora medicine, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 medicinskih sestara i tehničara raznih profila. Oni će biti zaposleni u 21 zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

Najviše novog kadra odobreno je za Klinički sentar Srbije, gde se i leči najveći broj pacijenata - 380 zaposlenih. Kliničkom centru Vojvodine odobreno je 229 radnih mesta, u Kragujevcu 219 a u Nišu 58.

apel za pomoć
Foto: Profimedia/ilustracija

Konkurs za prijem zdravstvenih radnika biće raspisan do 15. maja. Zdravstvene ustanove do tada moraju da formiraju komisije koje će se baviti prijemom novih kadrova.

"Kadrovski plan" radio je Institut za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut na predlog Ministarstva zdravlja, a u cilju formiranja nove generacije lekara.

Ovaj mladić sprema NOVU DIGITALNU revoluciju! Zapamtite ga pre nego što ODE u svet! (FOTO)

Najviše lekara i medicinskih sestara dobiće one zdravstvene ustanove koje su imale manjak zdravstvenih radnika, odnosno domovi zdravlja koji su imali najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj stanovnika na teritoriji za koju su osnovani i bolnice koje su imale najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj postelja.

Ministar Lončar podsetio je da je vladina komisija odobrila zapošljavanje oko 4.000 zdravstvenih radnika u proteklom periodu, a polovinu tog broja čine lekari. Samo od pocetka godine zaposleno je 463 radnika, od čega 204 lekara i 252 sestre i tehničara.

Fond za lečenje dece
Foto: Srbija Danas

- Obećali smo da ćemo raditi na stvaranju novih generacija lekara i ovo je put ka ispunjenju tog obećanja - rekao je Lončar novinarima u Palati Srbija.

Kako kaže, do sada je odobreno više od 4.000 specijalizacija a u ovogodisnjem martovskom roku još 634 specijalizavije.

SVI BI U FOTELJE: Za direktore 19 javnih preduzeća javilo se 177 kandidata

Srbija je, podseća on, poznata po vrhunskim zdravstvenim stručnjacima koji su cenjeni u svetu, ali ni jedan stručnjak nije zaista vrhunski ako ne ostavi obučene naslednike da nastave i unaprede posao.

Kadrovskim planom KC Vojvodina dobila je 229 zdravstvenih radnika, KC Srbija moći će da zaposli 380, KC Kragujvac 219 i KC Niš 58, Opšta bolnica Subotica 41, IKVB Dedinje 18, Institut za onkologiju Srbije 33, Institut za majku i dete Srbije 30.

Zbog SNEGA u APRILU ovo voće ćemo na PIJACI plaćati PAPRENO

KBC Zemun 72, KBC Zvezdara 84, Dom zdravlja Zemun 45, Univerzitetska dečja klinika 30, KC Niš 58, Opšta bolnica Šabac 53, OB Loznica 31, OB Valjevo 30, OB Požarevac 22, OB Čačak 48, OB Užice 37, OB Novi Pazar 60, OB Studenica Kraljevo 35, OB Kruševac 25.

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da je sa radošću primio vest da je ta zdravstvena ustanova dobila 380 novih kadrova. On je podsetio da 40 odsto svih zdravstvenih usluga u Srbiji pruža KCS , da ima 3.465 postelja i da rade najsavremenije metode u zdravstvu.

Klinički centar Srbija
Foto: Srbija Danas

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da je 58 zdravstvenih radnika za njih optimalan broj, da su već primili određeni broj zdravstvenih radnika jer se uskoro otvara novi KC Niš sa 630 novih postelja.

Za direktora KC Vojvodina Petra Slankamenca 229 zdravstvenih radnika će puno značiti za celo zdravstvo Vojvodine, a KC pokriva teritoriju od dva miliona stanovnika.

" NAJBOLJE ČUVANA TAJNA EVROPE" Srbija među turističkim vodičima čuvenog britanskog izdavača

KC Kragujevac dobiće 219 zdravstvenih radnika, a direktor Predrag Sazdanović kaže da je prezadovoljan brojem, ali da to i obavezuje da se pružaju bolje zdravstvene usluge.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd