Skip to main content
novac

OVOJ GRUPI GRAĐANA PLATA ĆE BITI UVEĆANA ZA 50 ODSTO! Evo kada leže uplata

Foto: Profimedia
Stiže novac

Broj prosvetnih radnika koji rade sa učenicima nižih razreda pre ili posle nastave se poslednjih godina povećava, zbog čega je grad rešio da poveća plate ovim prosvetarima.

ĐACI ŽELJNO OČEKUJU ISHOD: Odluka o početku DRUGOG polugodišta sledeće NEDELJE

ĐACI ŽELJNO OČEKUJU ISHOD: Odluka o početku DRUGOG polugodišta sledeće NEDELJE

Isplata posebne novčane naknade

Isplata posebne novčane naknade

DO NOVIH 100 EVRA SAMO NA OVAJ NAČIN! Detaljno uputsvo: Evo kako da se prijavite za pomoć od države (FOTO)

DO NOVIH 100 EVRA SAMO NA OVAJ NAČIN! Detaljno uputsvo: Evo kako da se prijavite za pomoć od države (FOTO)

Neće se samo zdravstveni radnici obradovati zbog povećanja plata od nove godine. Razloga za radovanje imaju i učiteljice i učitelji koji rade u produženom boravku. Njima će plata biti uvećana za skoro 50 posto od drugog polugodišta, pa će tako iznos na računu umesto sadašnjeg minimalca iznositi oko 50.000 dinara. Ovu informaciju potvrdili su i iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu. Poslednjih godina povećana je potreba za produženom nastavom, pa će tako ova grupa prosvetara dobiti drugo po redu povećanje zarade. Grad trenutno finansira zarade za 195 nastavnika u produženom boravku u 84 škole i 101 učitelja za prvi i drugi razred u 60 škola, a iz kase Sekretarijata se za ove namene izdvaja više od 150 miliona dinara u školskoj godini.

- Našli smo način za povećanje plata učitelja zaposlenih u produženom boravku po modelu zaposlenih u gradskoj upravi, koji rade po ugovorima o delu. Dnevnica će biti povećana sa sadašnjih 1.666 dinara na oko 2.300 dinara, što je značajno uvećanje. Inicirali smo povećanje, jer smatramo da je opravdano i neophodno - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje.

Produženi boravak je od ogromnog značaja za najmlađe koji još ne mogu da ostaju sami kod kuće posle boravka u vrtiću.

Zbog toga je i povećana potreba da se učiteljima u boravku poboljšaju uslovi. Roditelji koji su zainteresovani za produženi boravak prijavljuju se početkom septembra. Grad finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a delom i za prvi i drugi. Postoje i uslovi koje škola mora da ispuni da bi omogućila produženi boravak, a to su pre svega adekvatan prostor, zatim oprema i nastavna sredstva. Inicijativu zatim mora da pokrene Savet roditelja, koju zatim odobrava Nastavničko veće, a konačnu odluku donosi školski odbor. Ono što je važno napomenuti da je produženi boravak besplatan, a roditelji imaju obavezu da plate užinu i ručak. Broj dece u boravku se povećava iz godine u godinu. 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd