Subota 24. feb 2024.
novac

POSAO MOŽETE DA NAĐETE JOŠ DANAS: Evo koja zanimanja su aktuelna - za njih dnevnica čak 5.000 dinara

Foto: Profimedia
Ko zaista želi da radi posla ima, pokazuju sajtovi za zapošljavanje, a najviše se traže prodavci i zanatlije. Uz platu, zanatlijama se nudi i obuka dok ne nauče zanat, a molerima dnevnica od 5.000 dinara za osam sati radnog vremena.

U Novom Sadu odmah posao mogu naći električari, majstori za proizvodnju PVC stolarije, serviseri gasnih kotlova, majstori za sklapanje iverice, frizeri (muški-ženski) vozači, vuklanizeri, posla ima i u privatnim vrtićima...

Slično je i u drugim gradovima po Vojvodini.

U mnogim oglasima u kojima se traži radna snaga ne navodi se da moraju da imaju odgovarajući stručnu spremu već se za trgovce u prvi plan navodi da treba da imaju radno iskustvo, da su komunikativni, spremni za timski rad, a da im se zauzvrat pruža mogućnost napredovanja i zanimljiv posao u prijatnom okruženju.

 

 

 

Uz radnu biografiju neki poslodavci traže i sliku kandidata ukoliko se posao prodavca odnosi na prodaju ženske garderobe u butiku.

Zanatlijama se nudi obuka i plata dok ne nauče zanat, a onda i dogovor oko visine plate i radnog vremena.

Od trgovaca se traži u opisu posla da su spremni za rad na svim pozicijama koje obuhvata rad prodavca: usluživanje, rad za fiskalnom kasom, izlaganje proizvoda, dopuna asortimana, prijem robe, kontrolu roka trajanja namirnica, ali i održavanje prostora, što bi valjda trebalo da podrazumeva da prodavci brišu i sređuju prostor u kojem obavljaju navedene poslove.

Retki su oglasi u kojima se navodi visina zarade, a ukoliko su istaknuti, onda je to prosečan iznos 40.000 dinara i kaže da je lični dohodak redovan, koji podrazumeva i novčanu naknadu koja iznosi spram zalaganja na poslu. U oglasima se obavezno navodi da će primljeni radnici biti prijavljeni i da će im biti plaćen prevoz, ali i da će im biti plaćeno dodatno zdravstveno osiguranje, mogućnost korišćenja beskamatnih pozajmica i dobijanje potvrda za kupovinu na rate.

U oglasima gde se traže zanatlije ima raznih mogućnosti kako nezaposleni mogu doći do kvalifikacije i zaposlenja. Neki nude besplatnu obuku, a neki naplaćuju.

Poslodavcima trebaju monteri gasnih instalacija, vozači u međunarodnom transportu, monteri PVC I ALU opreme i dodatne opreme okapnica i komarnika, tehničari telokomunikacione opreme...

Inženjer vinogradarstva

Retki su oglasi u kojima se traže radnici sa završenom visokom stručnom spremom. Od malobrojnih, u jednom se traži inženjer vinogradarstva i navodi da uz završeni Poljoprivredni fakultet na smeru za voćarstvo i vinogradarstvo, kandidat treba da odlično zna enegleski jezik, poznaje rad na računaru i da je minimum sezonu proveo u vinogradu.

Vino, grožđe, vinograd
Vinograd
Foto: Profimedia/ilustracija

Ukoliko nisu kvalifikovani za te poslove nude im besplatnu obuku dok ne nauči posao i platu, a kada posao savladaju dogovoriće se oko visine zarade i radnog vremena.

Drugi, pak, obuku naplaćuju stotinu evra mesečno radi sticanja znanja za majstore svih profila u autoservisu. Navode da obuka traje godinu dana, a posle toga se nudi dobro plaćen i zagarantovan posao.

Pojedini poslodavci kratki su u oglašavaju: treba im vulkanizer sa iskustvom i nude kontakt telefon i ništa drugo ne navode, drugi kažu da traže mlađeg čoveka sa iskustvom ili bez na poslovima metalostrugara sa završenom srednjom stručnom školom.

Kada se traže frizeri u salonima (muški i ženski), osim fiskne plate, poslodavci nude i procenat od prazne stolice. Molerima se u olglasima nudi dnevnica od 5.000 dinara za osam sati radnog vremena.

U oglasima gde se traže radnici za proizvodnju protivpožarnih vrata navodi se da se plaća prevoz i dobija doručak, a ne navodi šta je potrebno od škole ni da li im treba radno iskustvo.

 
Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd