Skip to main content
Foto: Profimedia

ŽELITE VEĆU PLATU? Ovo je najbolji način da je tražite od šefa

Foto: Profimedia
Budite istrajni ako ste se odlučili za taj korak

Dobro poznata izreka „Ako ne ceniš sam sebe, neće te ceniti ni drugi“.

 

 

 

Upravo njom treba da se vodite i u poslovnom smislu, posebno kada ste sigurni da vredite i da ste zaista dali sve od sebe da napredujete, naučite i uradite mnogo. 

Međutim, iako se tako osećate i mislite da zaslužujete povećanje plate, teško vam je da isto tražite od svog šefa i ne znate pravi način da to uradite. U strahu ste da ne postignete kontra efekat, da ne uvredite šefa i da ispadne da ste nezahvalni morate biti oprezni.

Prvo morate da odaberete pravo vreme za razgovor, što znači da pratite finansijsko stanje vaše firme, ali i raspoloženje svog šefa, kao i da li je neko u skorije vreme tražio isto, jer ako mu u par dana dođe nekoliko zaposlenih koji traži povišicu, sigurno je da neće imati za sve razumevanja. 

Takođe, najbolji način da tražite da vaš trud bude adekvatno i plaćen, jeste da povišicu tražite nakon nekog svog dostignuća. To ne znači da povišicu tražite odmah posle prvog uspešno obavljenog zadatka, ali već posle drugog možete o tome da razmišljate. Ako vas je šef ponovo angažovao da mu završite bitan posao, onda je sigurno zadovoljan kako ste to uradili, što znači da ceni vaš rad. 

Poslodavac
Poslodavac
Foto: Profimedia/ilustracija

Vaš razgovor u kojem tražite veću platu mora da bude pripremljen, da ne bude da samo tražite novac bez argumenata. Smislite listu konkretnih razloga zašto zaslužujete povišicu, zapišite je, i prođite kroz nju da biste osigurali samopouzdan i ubedljiv nastup. Navedite ako ste imali u poslednje vreme više odgovornosti na poslu, dodatne zadatke, koje ste uspešno obavili.

Ako ste već odlučili na ovaj korak, onda od njega nikako ne odustajte, već budite istrajni, jer tako ćete pokazati da cenite sebe. 

Dobro se raspitajte koliko vaše kolege iz branše imaju platu i to recite u toku razgovora. Predstavite svoj posao kao veoma cenjen i značajan za ceo uspeh firme. Stavite vašem šefu do znanja da ste se raspitali.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd