Skip to main content
prozori

BEOGRAĐANI, KREĆE ZAMENA STOLARIJE I GREJANJA: Javni poziv krajem jula, poznato kako možete konkurisati!

Foto: Shutterstock
Grad Beograd će za pobošljanje energetske efikasnosti raspolagati sa ukupno 20 miliona dinara

Javni poziv Beograđanima da se prijave za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili sistema grejanja će biti raspisan krajem jula, a najkasnije početkom avgusta. Ipak, s obzirom na to da je "budžet" za ove subvencije mali jer je reč o dvomilionskom gradu, po gruboj računici ako se u proseku dotira 500 evra po domaćinstvu, moći će da se pokrije svega u proseku oko 340 stanova.

STIŽE NEKOLIKO NOVIH INVESTICIJA: Brnabić otkrila za koji grad u Srbiji su američki investitori posebno zainteresovani

STIŽE NEKOLIKO NOVIH INVESTICIJA: Brnabić otkrila za koji grad u Srbiji su američki investitori posebno zainteresovani

POZNATO LETOVALIŠTE OTVORILO VRATA SRBIJI: Možemo na more bez testa i karantina!

POZNATO LETOVALIŠTE OTVORILO VRATA SRBIJI: Možemo na more bez testa i karantina!

"Kao što smo i obećali" Ana Brnabić obavestila javnost - počelo sređivanje jednog od najlepših predela Srbije (FOTO)

"Kao što smo i obećali" Ana Brnabić obavestila javnost - počelo sređivanje jednog od najlepših predela Srbije (FOTO)

Trenutno je u toku izrada pravilnika koji će omogućiti da Grad može da raspiše javni poziv, čime će biti precizirani tačni uslovi za konkurisanje.

- Očekuje se da to bude krajem jula, odnosno početkom avgusta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena - navode u Sekretarijatu za energetiku.

- Radimo na Pravilniku o sufinansiranju mera energetke sanacije stambenih zgrada. porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada koji treba da usvojimo. Njime će biti utvrđeni bliži uslovi za raspodelu i korišćenje sredstava, učesnici u realizaciji mera, način njihovog učešća, kriterijuma za selekciju privrednih subjekata i građana.

Na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike prestonica je dobila 10 miliona dinara, a isto toliko novca pripalo je i, na primer, Nišu, Majdanpeku, Staroj Pazovi, koje imaju mnogo manji broj stanovnika. Na taj iznos Grad Beograd dodao je još 10 miliona dinara iz svoje kase. Prema gruboj računici, za stan od 60 kvadrata u proseku za zamenu stolarije potrebno od 1.000 do 2.000 evra, a izolacije oko 1.500 evra.

- Sredstva svakako nisu dovoljna da zadovolje potrebe svih 17 opština, ali je kako je ministarka Zorana Mihajlović naglasila, reč o pilot-projektu koji treba da pokaže opravdanost i svrsishodnost ovakvih ulaganja i koji će prokrčiti put neuporedivo većem angažovanju sredstava u narednom periodu - kažu u nadležnom sekretarijatu.

Grejanje novac
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Ko može da konkuriše

Beograđani će moći da konkurišu individualno za subvencije za svoje domove i ukoliko žive u kući i u stambenoj zgradi. Ukoliko stambena zajednica želi da konkuriše zajednički za, recimo, fasadnu izlaciju, neophodna je saglasnost stanara.

Na ovaj način, oni koji uspeju da dobiju subvencije moći će da unaprede sistem grejanja, recimo da kupe kotao, ali i samo ukoliko koriste prirodni i tečni naftni gas i drvnu biomasu, da zamene klima-uređaje i dr.

Nakon što Grad raspiše javni poziv i objavi spisak firmi koje će izvoditi radove, Beograđani mogu da se prijavljuju za jednu od njih.

Oni koji dobiju sredstva firmama koje izvode radove uplaćuju novac, a komisija će biti zadužena da izlaskom na teren donese odluku o dodeli i prati dalje radove.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd