Skip to main content
Sremčica

BEOGRADSKO NASELJE ŠIRI SE RAPIDNO! Cene nekretnina su paprene, a jedna stvar posebno privlači kupce

Foto: Google maps/Printscreen
Opštini Čukarica pripada elitno Banovo brdo, gde je cena po kvadratu stambenog prostora čak do 2.000/2.500 evra, ali i Sremčica, nekada poznata samo po livadama, prirodi i porodičnim kućama.

Ipak, vremenom se širila sve više, a poslednjih godina - čini se da doživljava procvat. Sremčica maltene postaje urbano naselje, budući da se u njoj gradi rapidno, a blizina Adi je ono što primarno privlači kupce nekretnina.

KREĆE ISPLATA NOVCA! Ukoliko niste iskoristili zamenski vaučer za putovanje - ovo je procedura

KREĆE ISPLATA NOVCA! Ukoliko niste iskoristili zamenski vaučer za putovanje - ovo je procedura

FINALIZUJE SE AUTO-PUT NIŠ-MERDARE: Sve je ugovoreno, radovi uskoro počinju

FINALIZUJE SE AUTO-PUT NIŠ-MERDARE: Sve je ugovoreno, radovi uskoro počinju

BLAGI PAD BITKOINA: Pogledajte koliko vrede najpopularnije kriptovalute

BLAGI PAD BITKOINA: Pogledajte koliko vrede najpopularnije kriptovalute

Iako mnogima još uvek nije "idealno rešenje" za rešavanje stambenog pitanja, mlade porodice s decom, ograničenog budžeta, nemaju mnogo izbora, jer cene svuda "divljaju".

Osim toga, za Sremčicu se često odlučuju i mladi samci, odnosno prvi kupci stanova. Zašto? Zato što je moguće naći uređene stambene jedinice po pristupačnijoj ceni. Mada, ima i onih skupljih.

Sudeći po aktuelnim oglasima, cene po kvadratu u Sremčici idu od nekih 500 do čak 1.100 evra, zavisno od same lokacije, prostora, kvadrature. Taj raspon cena je pomalo i fenomenološki, jer malo koje naselje beleži takve razlike.

U kvartovima na obodu grada, bilo da je reč o Miljakovcu, Petlovom brdu, ili Borči, Mirijevu, cene su manje-više slične: kreću se na nivou od 800/900 do 1.000 evra.

Izbegnite "mačku u džaku"

Ono što je čest "problem" kada je u pitanju ponuda stanova u Sremčici je što se mnogi nalaze u kući, a to je u startu minus i cena je niža. Tako se uknjižena jedinica u kući, od 93 m2, prodaje za nepunih 50.000 evra.

S druge strane, stan veličine 54 kvadrata ceni se za 60.000 evra, a kako piše u oglasu: "Nalazi se na 2. spratu idealno pozicionirane zgrade u naselju, prekoputa osnovne škole".

dnevna soba
dnevna soba
Foto: Profimedia

Takođe, u ponudi je stan od 100 m2 koji se prodaje za 110.000 evra, dakle, u ovom slučaju ni činjenica da je reč o velikom prostoru - koji generalno teže "ide" - ne utiče na manju cenu. Iz ovoga proizlazi da kvadrat košta 1.100 evra. Navodi se da je reč o novogradnji, mermernom ulazu, stan je uknjižen, salonski.

Čak i kada je u pitanju starija gradnja, stanovi u zgradama svakako imaju bolju prođu. Poređenja radi, u odnosu na prethodno pomenuti stan od 90-ak kvadrata, trenutno se prodaje jedinica od 90 m2 za skoro 95.000 evra.

Ali, glavne prednosti su kada je stan uknjižen, što nije uvek slučaj - posebno u relativno novim naseljima (u razvoju), zatim ako je fasada dobra, zgrada očuvana, plus je i parking mesto, terasa, ostava, podrum, tavan. Sve to utiče na cenu. Mimo toga, kada biraju jedinicu na udaljenijoj lokaciji, kupcima je važno da se on nalazi blizu nekih važnih objekata/institucija.

To su najčešće škola, vrtić, dom zdravlja, prodavnica, pijaca, autobuska stanica. Takođe, u kvartovima koji se neprestano grade, često su u toku nedovršeni radovi, oko zgrada su mašine, bageri, stvara se buka, prašina, put nije asfaltiran... To su sve stavke na koje kupci obraćaju pažnju, a na račun koji vlasnik stana može da podigne cenu. Otuda i tolike oscilacije u ceni.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd