Skip to main content
novac

Od 600 do nekoliko hiljada evra, pa ko šta voli: Svi bi stan u Beogradu, a gde je kvadrat najjeftiniji?

Foto: Profimedia
Razlike u ceni su sve više "nerealne", čak i ako imamo u vidu da se neke nekretnine nalaze u strogom centru, a neke na obodu prestonice...

U Kaluđerici (Grocka) smo našli stan gde je kvadrat čak 600 evra, mada je prosek 800-900 evra. S druge strane, na Novom Beogradu i Vračaru cena je u proseku 2.500 evra, u nekim delovima i tri puta veća, a centar je takođe tradicionalno skup.

RASTE INTERESOVANJE, A DRŽAVA POMAŽE: Jedna grupa dobija subvencije od 5.000 evra, priča se i o besplatnom parkingu

RASTE INTERESOVANJE, A DRŽAVA POMAŽE: Jedna grupa dobija subvencije od 5.000 evra, priča se i o besplatnom parkingu

POČETAK PREGOVORA MIRIŠE NA VEĆE PARICE: Hoće li se povećati minimalac i šta o tome kažu čelnici

POČETAK PREGOVORA MIRIŠE NA VEĆE PARICE: Hoće li se povećati minimalac i šta o tome kažu čelnici

SAVET EVROPSKE UNIJE REVIDIRA ZELENU LISTU: Brisel traži da ispunimo sedam uslova, do kada će naši građani moći da putuju

SAVET EVROPSKE UNIJE REVIDIRA ZELENU LISTU: Brisel traži da ispunimo sedam uslova, do kada će naši građani moći da putuju

Dok cene rastu "nerealno", postavlja se pitanje šta je sada važnije: lokacija (kvart) ili tip/uređenost stana?

Evo primera: "Našla sam divan stan u Kaluđerici, "top" kategorije, a 71 kvadrat košta svega 65.000 evra, što je zaista povoljno u odnosu na cene u ovom momentu i s obzirom na to da je Grocka gradska opština. Ali, smeta mi činjenica da je to Kaluđerica, koja inače važi za previše udaljeno i neuređeno naselje", kaže sagovornica.

Dodaje i kako u oglasu piše da je stan kroz nov, sa španskom keramikom, dok se u kupatilu nalaze "stakleni paravan za tuširanje od inoksa, geberit sanitarije, Ariston bojler". Ova stambena jedinica ima parket, a ne laminat, zatim klimu, kvalitetnu nemačku stolariju, podno grejanje u hodniku, trostrano je orijentisan.

Nedavno se pisalo i o tome koje su glavne mane stanova, tj. koje odlike imaju oni koji se najteže prodaju na tržištu (u svakom momentu), a jedna od stavki je jednostrana orijentisanost, tako da je sve drugo svakako plus.

U pomenutom oglasu se dalje navodi da je reč o starogradnji (ali je renoviran), što je sve češće benefit u more lošije novogradnje, nije stan u kući, ima terasu, interfon, parking, uknjižen. Ipak, cena je 915 evra po kvadratu. Stan poseduje dnevni boravak s trpezarijom i dve spavaće sobe, te je prema mnogim parametrima "idealan".

zgrada
zgrada
Foto: Srbija Danas

Ipak, cena je niža upravo zbog lokacije.

Za nekretninu tog "kalibra" na Vračaru ili Novom Beogradu traže barem 2.500 do 3.000 evra. S druge strane, "kao alva" idu čak i ukopane jedinice u suterenima - što dovoljno govori o tome koliko je važan imidž naselja. Neki kvalitetni stanovi, čak i da su besprekorno sređeni, jednostavno često ne mogu da se takmiče s nekretninama na top lokacijama - sve i da one nisu u zavidnom stanju.

Iza toga se krije sasvim logično objašnjenje: stan uvek možete da sredite, preuredite, izuzev nekog značajnog proširenja prostora ili toga što ne možete da utičete na spratnost; ali, kvart ne možete promeniti.

Tamo gde nije uređena infrastruktura, ili je naselje previše daleko od centra i ostalih delova grada, ili možda nedovoljno snabdeveno/pošumljeno - stanovi se znatno slabije kotiraju bez obzira na to koliko novca je uloženo u njih. Beograd se širi iz dana u dan, tako da ne čudi što u njemu nalazimo ovakve raspone u cenama.

Ipak, ostaje pitanje koliko dugo još mogu da skaču cifre u atraktivnim delovima grada i mogu li građani-kupci to da isprate?

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd