Petak 23. feb 2024.
Grčka

DA LI I KADA ĆEMO MOĆI U GRČKU? Ministar turizma Teoharis otkrio i šta će biti sa prošlogodišnjim aranžmanima

Foto: SD/ilustracija
Nedavno su ministri turizma Srbije i Grčke, na onlajn konferenciji, razgovarali o uslovima za otvaranje granica.

- Situacija sa pandemijom je i dalje prilično neizvesna, naročito u pogledu toga kako će se i kada države otvoriti za masovni turizam. Uz to, imamo i kašnjenje u proizvodnji i distribuciji vakcina. Grčka će, dakle, otvoriti svoje granice na način o kojem se tek razgovara. Kao i prošlog leta, otvorićemo turizam, ali sa apsolutnom brigom za naše goste. U svakom slučaju, budite sigurni da ćemo blagovremeno obavestiti putnike i firme u Srbiji - kaže Haris Teoharis, ministar turizma Grčke.

ULAGANJE U BUDUĆNOST – Kompanija Meridian stipendira najbolje studente

ULAGANJE U BUDUĆNOST – Kompanija Meridian stipendira najbolje studente

I DALJE RASTE TRAŽNJA: Za kupovinu vikendica nije moguć stambeni kredit, ali ovako možete do novca za njih

I DALJE RASTE TRAŽNJA: Za kupovinu vikendica nije moguć stambeni kredit, ali ovako možete do novca za njih

Više od 170 privrednika iz sveta i Srbije bez PCR u našoj zemlji preko servisa PKS

Više od 170 privrednika iz sveta i Srbije bez PCR u našoj zemlji preko servisa PKS

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis, ovako objašnjava kada će i da li će građanima Srbije biti dozvoljen ulazak u ovu mediteransku zemlju. Inače, nedavno su ministri turizma Srbije i Grčke, na onlajn konferenciji, razgovarali o uslovima za otvaranje granica.

Šta Srbija predstavlja Grčkoj i koliko su vam naši turisti značajni?

- Uz tradicionalne prijateljske odnose između naša dva naroda, srpski turisti predstavljaju važan segement potražnje za grčkim tržištem. Zvanične brojke pokazuju da je Grčka popularna destinacija za građane Srbije. Samo u 2019. godini, dočekali smo više od milion srpskih turista. Procenjuje se da su oni tokom boravka u našoj zemlji potrošili oko 356 miliona evra. Tu treba uzeti u obzir da stanovništvo Srbije ne prelazi sedam miliona građana. Takođe, dokaz uzajamnog poštovanja i dobrih odnosa naše dve države je zakon o snažnoj saradnji Grčke i Srbije, u oblast turizma, koji je grčki parlament doneo u septembru 2019. godine.

Prvi ste predložili uvođenje "kovid pasoša". Kako planirate da to funkcioniše?

- Razumem da je za ovaj predlog vladalo veliko interesovanje i da su se mnogi građani Srbije zbog toga vakcinisali. Drago mi je što smo doprineli zdravstvenoj bezbednosti srpskog naroda. Ne govorimo, međutim, o zdravstvenom pasošu, već o potvrdi o vakcinaciji, koju neko može pokazati, a neko drugi je u mogućnosti da proveri njegovu autentičnost. U Madridu sam učestvovao na sastancima Svetskog turističkog kriznog komiteta i Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije, gde sam imao priliku da detaljno objasnim naš predlog. Bilo je vrlo ohrabrujuće što je IATA zauzela formalni stav u korist ovog predloga. Ono što mi predlažemo jeste da granični postupci postanu jednostavniji za one koji su vakcinisani u odnosu na druge koji će biti testirani.

Da li će turisti i građani koji su vakcinisani lakše putovati u Grčku?

- Da, vakcinacija će pojednostaviti procedure. Naša vizija je da nam zdravstvena sigurnost bude saveznik, a ne prepreka kretanju. Ali očekujemo da će svi moći da putuju, bilo uz sprovođenje testiranja, bilo uz primenu karantina.

Hoće li postojati razlika u poreklu vakcina, na primer da li je neko primio rusku, kinesku ili neku drugu vakcinu?

- Pitanje je još uvek u fazi razmatranja. Rano je išta reći. Kao što znate, Ruski fond za direktna ulaganja podneo je zahtev za registraciju vakcine "Sputnjik V" protiv kovida-19 Evropskoj agenciji za lekove. Čekamo njegovu procenu u februaru i tada će odluke donositi naša vlada i Evropska unija. Isti postupak donošenja odluka odnosiće se na kinesku vakcinu i na bilo koju drugu vakcinu.

Kako će se rešiti problem plaćenih aranžmana od prošle godine, koji nisu realizovani?

- To je pitanje od primarnog značaja za preduzeća u turističkom sektoru, koja se već suočavaju sa problemima likvidnosti i za kupce-turiste, koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da izgube novac. Ove godine moći će da se pruže plaćene usluge, jer očekujemo da će biti manja ograničenja. Ako ne, turisti po zakonu imaju pravo na povrat novca.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd