Ponedeljak 26. feb 2024.
Čvarci

RECEPT STAR DVA VEKA: Srpsko suvo ZLATO dostiglo rekordnu cenu - velika potražnja za Valjevskim SPECIJALITETOM

Foto: Profimedia
Cena duvan čvaraka je sada paprena!

Čak dve tone duvan čvaraka dnevno stiže na tržište Beograda, a zbog velike tražnje i deficita ovaj specijalitet svinjskog mesa, nedavno uvršten među 44 proizvoda kataloga "Autentična Srbija" Ministarstva poljoprivrede, sada košta kao suvo zlato.

Imate problema sa BOLOVIMA U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA? Lekari preporučuju OVO kao rešenje!

Imate problema sa BOLOVIMA U MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA? Lekari preporučuju OVO kao rešenje!

KROZ SRBIJU SVE BRŽE I BRŽE: Poznato kad počinje izgradnja poslednje i najzahtevnije deonice puta ka Crnoj Gori

KROZ SRBIJU SVE BRŽE I BRŽE: Poznato kad počinje izgradnja poslednje i najzahtevnije deonice puta ka Crnoj Gori

"VAKCIONALNI NACIONALIZAM" DONOSI MEDICINSKU KRIZU U SVET! Da li će EU uvesti kovid pasoše i otežati saradnju s Kinom?

"VAKCIONALNI NACIONALIZAM" DONOSI MEDICINSKU KRIZU U SVET! Da li će EU uvesti kovid pasoše i otežati saradnju s Kinom?

Za razliku od cena živih svinja, cene suvomesnatih proizvoda ne padaju, a među njima duvan čvarci, autentični proizvod valjevskog kraja sa zaštićenim imenom i geografskim poreklom, prednjače po skupoći. Naime, u marketima se pakovanje od 150 grama ovog proizvoda prodaje po ceni od 271,9 dinara u unutrašnjosti, do čak 399,9 dinara u pojedinim prestoničkim trgovinama, što znači da je najskuplji kilogram duvan čvaraka dostigao rekordnu cenu od 2.660 dinara!

Na pijacama i u mesarama pak kilogram duvan čvaraka se kreće od 1.000 do 2.000 dinara.

- Kod mene je kilogram duvan čvaraka 1.200 dinara. Definitivno, cene u Beogradu su nerealno visoke, iako su duvan čvarci postali svojevrsni srpski brend i iako se samo iz Valjeva u prestonicu dnevno pošalje oko dve tone. Potražnja za ovim specijalitetom uvek postoji, ali je problem njihov deficit i dilema ko ih kako pravi, zbog čega je cena tako visoka ili su razlike u cenama velike. Jer, pravi duvan čvarci moraju da se prave od starijih svinja, pošto one imaju debela vlakna i nakon obrade njihovog mesa čvarci liče na rezani duvan, po čemu su dobili ime - priča Valjevac Slaven Batočanin, proizvođač koji je ovaj delikates još 2004. godine zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu, nakon čega je u ovom gradu pokrenuo manifestaciju Fetsival duvan čvaraka.

Kako objašnjavaju i industrijski proizvođači mesa, čvarci nikad i nisu bili jeftini jer se od jedne svinje težine 100 kilograma može dobiti od 10 do 20 odsto masti koja se istopi u ovaj specijalitet, zbog čega su deficitarni i drže visoku cenu.

Stručnjaci smatraju da je njihova proizvodnja isplativa za više karika u lancu.

- U poslednjih deset godina dosta se uradilo na promociji duvan čvaraka, oni predstavljaju važnu stavku u oblasti ugostiteljstva i turizma, a na kraju krajeva i privrede, jer se za proizvodnju duvan čvaraka, koji su sporedni proizvod prilikom klanja svinja, odgaji veliki broj tovljenika, tako da dobru zaradu imaju i oni koji se bave njihovom proizvodnjom i prodajom, kao i odgajivači. Ne treba zaboraviti da naše područje ima dobar svinjski materijal, ali je problem to što naš sadašnji nivo od manje od 15 jedinki, uz aktuelne cene hrane i ostale troškove proizvodnje, omogućava prosti opstanak, dok se o isplativosti ne može govoriti bez minimum 30 tovljenika - objašnjava za „Blic“ doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Recept star dva veka

Receptura za spravljanje duvan čvaraka, inače, stara je dva veka. Proces spremanja nije kratak, a ključni moment zbog čega su tako ukusni i cenjeni jeste kada početi sa ceđenjem masti.

- Za duvan čvarak bira se najbolje svinjsko meso u odnosu 1:1,5 sa slaninom. Ono se seče na veličinu polovine pakle cigareta i kuva dok ne postane kašasto. Od ključne je važnosti da se vatra ispod ranije dozira kako treba, kao i da se sadržaj uporno meša bar sedam časova. Dobijena kaša se bistri, a kuva se dok voda ne ispari i ne ostane samo mast. Potom se sadržaj stegama cedi kroz gazu, dok se ne dobiju kao konac tanki duvan čvarci koji se na kraju sole po želji - objašnjava Slaven Batočanin.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd