Skip to main content
aaa

MOMIROVIĆ: Otvoreni Balkan povećao trgovinu među članicama inicijative za 30 odsto

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine
Jedinstveno regionalno tržište koje donosi inicijativa "Otvoreni Balkan" donela bi samo dobro svima koji u njoj učestvuju, a boljitak bi se osetio odmah.

- Regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ ima za cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta i zato moramo da nastavimo sa ukidanjem nepotrebnih graničnih procedura, jer samo tako možemo da generišemo više investicija, da ubrzamo i povećamo promet ljudi i roba i podignemo standard svih naših građana u regionu -izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom današnjeg uvodnog obraćanja na Regionalnoj konferenciji „Razvoj novih tržišta i privlačenje novih klijenata i poslovnih prilika“ u organizaciji D.R. Gilbert centra i Slovenačkog poslovnog kluba.

NA DANAŠNJI DAN: Novak Đoković, Šerlok Holms, Pac-Man, Valter i još mnogo toga (22. MAJ)

NA DANAŠNJI DAN: Novak Đoković, Šerlok Holms, Pac-Man, Valter i još mnogo toga (22. MAJ)

VIŠESATNI PREGOVORI URODILI PLODOM: Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade, nema više BLOKADA PUTEVA!

VIŠESATNI PREGOVORI URODILI PLODOM: Poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade, nema više BLOKADA PUTEVA!

VUČIĆ PODELIO DOBRU VEST ZA GRAĐANE: Do kraja 2025. prosečna plata preko 1.000 evra, penzija preko 450 evra

VUČIĆ PODELIO DOBRU VEST ZA GRAĐANE: Do kraja 2025. prosečna plata preko 1.000 evra, penzija preko 450 evra

Pitanje dugog čekanja na granicama, za Srbiju je bitno iz više razloga, pre svega jer je naše najznačajnije izvozno tržište Evropska unija, kao i zbog činjenice da je naša država važno tranzitno područje preko kojeg i partneri iz regiona trguju sa državama članicama Evropske unije.

- Prema podacima zabeleženim sredinom maja, na graničnom prelazu Horgoš na ulazu u Srbiju kamioni su čekali 30 minuta i bilo je ukupno 7 kamiona u koloni dok se na izlazu iz Srbije čekalo od 9 do 11 sati sa kolonom kamiona dugom 3 kilometra. Na graničnom prelazu Batrovci, na ulazu u Srbiju čekalo se 6 sati, dok su na izlazu iz naše zemlje kamioni čekali 16 do 18 sati i kolona kamiona je bila duga više od 5 kilometara - naveo je Momirović i dodao da ovi podaci potvrđuju da je osetno jednostavnije kamionima iz EU da uđu u Srbiju i da se granične inspekcije naše države trude da ubrzaju procedure, dok sa druge strane pogranični organi EU država članica imaju mnogo komplikovanije procedure, imajući u vidu da se radi o spoljnoj granici EU i da se vrše pojačane kontrole.

- Koliko inicijativa “Otvoreni Balkan”, već daje pozitivne rezultate vidi se na primeru graničnog prelaza Preševo gde je identično vreme čekanja sa obe strane do 30 minuta, a kolona nije veća od 7 kamiona jer je uspostavljeno integrisano upravljanje granicom sa Severnom Makedonijom - zaključio je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da je napravljen pomak u rešavanju dugogodišnjih necarinskih barijera i prepreka što je dovelo do olakšavanje trgovine u regionu, pre svega u domenu uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda.

- U nekim slučajevima vreme za izvoz-uvoz prehrambenih proizvoda skraćeno je i do 50%, a direktni troškovi taksi i naknada smanjeni i do 80%, što je rezultiralo uvećanjem obima trgovinske razmene u regionu „Otvorenog Balkana“ za skoro 30%. - zaključio je Momirović.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd