Skip to main content
EPS

"Radnici su bili izmanipulisani" Ranković sazvao zbor radnika u Kaleniću bez odluke sindikalne organizacije Kolubara?

Foto: EPS
Miodrag Ranković je 24.05.2021.god. u dogovoru sa direktorima Kolubare sazvao zbor radnika u Kaleniću

Miodrag Ranković je 24.05.2021. godine u dogovoru sa direktorima Kolubare sazvao zbor radnika u Kaleniću bez odluke sindikalne organizacije Kolubara i površinski kopovi i na ovaj način prekršio pravilnik o radu sindikata Kolubare i statut radnika sindikata EPS-a sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je nastavak izgradnje termoelektrane Kolubara B.

Tom prilikom oglasio se predsednik sindikata radnika EPS-a, Milan Đorđević, koji je istakao da su radnici bili izmanipulisani.

SPECIJALNA PONUDA od 469€: Dubai i Kipar! Platiš 5, dobiješ 7 noći – platiš 7, dobiješ 9 noći

SPECIJALNA PONUDA od 469€: Dubai i Kipar! Platiš 5, dobiješ 7 noći – platiš 7, dobiješ 9 noći

Telekom Srbija znatno uvećao prihode i profit: Lučić otkrio ko je glavni pokretač finansijskih rezultata

Telekom Srbija znatno uvećao prihode i profit: Lučić otkrio ko je glavni pokretač finansijskih rezultata

GDE JE SRBIJA BILA 2014. GODINE, A GDE JE SADA: Lideri u regionu, bez konkurencije zakucani na prvo mesto!

GDE JE SRBIJA BILA 2014. GODINE, A GDE JE SADA: Lideri u regionu, bez konkurencije zakucani na prvo mesto!

- Radnici su toga dana izmanipulisani od strane v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića, direktora Kolubare Milana Miškovića i predsednika sindikata Kolubara Miodraga Rankovića - rekao je Đorđević i dodao:

- Sada vam odgovorno tvrdim da ukoliko ne dođe do izgradnje termoelektrane Kolubara B jedini odgovorni biće Milorad Grčić i Miodrag Ranković. Isto tako vam obećavam da je ovaj zbor poslednja manipulacija rudarima. Gospodin Milorad Grčić i gospodin Miodrag Ranković su se udružili u nameri da sindikat Kolubare ugase, a ujedno i sačuvaju fotelju Milorada Grčića. Već duži vremenski period dobijam pritužbe radnika o Grčićevoj samovolji i bahatosti, promeni rešenja svakom radniku koji ima bilo kakve veze sa mnom.

Đorđević se nada da će se Miodrag Ranković dozvati pameti.

- Ćutao sam u nadi da će se Milorad Grčić i moj kolega Miodrag Ranković dozvati pameti. Ćutao sam i kada su mi pretili da će mi polomiti i noge i ruke i ostaviti me u invalidskim kolicima, pretili mojoj deci, pretili mojim saradnicima, njihovoj deci delili otkaze. Na izvršnom odboru moj kolega Miodrag Ranković izjavljuje da ga boli uvo za našu decu. Na sve moje molbe da se vrati u kolosek i da ne rastura sindikat najjači u zemlji, a četvrti po snazi u Evropi on se oglušio - rekao je Đorđević i dodao:

- Zaveden manipulacijama Miodrag Ranković napušta izvršni odbor dan nakon zbora uz reči da mi više ne možemo zajedno da radimo, jer je on na Tamnavskoj livadi izglasao smenu ministarke Zorane Mihajlović i mene. Tvrdeći da smo Zorana Mihajlović i ja potpisali strategiju  gašenja rudarskih i termo kapaciteta do 2030. godine što je apsolutna laž. Na današnjem sastanku Miodraga Rankovića i predsednika Aleksandra Vučića potvrđeno je da je pitanje implementacije zelene agende jedno od najbitnijih u kompleksnoj oblasti energetike, ali isto tako i da niko ne planira da se liši i odrekne prirodnih resursa koji omogućavaju energetsku nezavisnost države.

Đorđevoć je primetio da je predsednik Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti, Miodraga Rankovića oslovio sa predstavnik sindikata Kolubare.

- Ja vas sada obaveštavam da Miodrag Ranković više nije ni predstavnik ni predsednik sindikata Kolubare. Isto tako vas molim da i dalje pratite svoj sindikat koji će u najskorijem vremenu pretrpeti veliku reorganizaciju i nastaviti sa radom još jači i bolji - rekao je Đorđević i dodao:

- Da 24.05. bude poslednji dan kada su samovolja i lični interesi jednog čoveka izmanipulisali, zloupotrebili i podelili rudare. Gospodin Miodrag Ranković je odbegli i zalutali sindikalac (na sreću sa par njih), koji nije više predsednik sindikata Kolubare, jer je sam izašao. Čovek koji u poslednjih godinu dana nije radio najmanje 8 meseci... prodao sindikat, blokirao ga, zajedno sa Mirom Marković koja je smenjena i biće udaljena iz sindikata. Dosta je bilo laži, omogućio je Grčiću da svu našu decu širom EPS-a razjuri i otpusti, da demonstrira silu, a pri tom je cela njegova porodica u sindikatu.

Đorđević tvrdi da je blokiran u medijima po njegovoj naredbi, ali da će veoma brzo izaći i javno objasniti kolegama rudarima - šta je sve pokušao da uradi da bi blokirao pregovore za izmene i dopunu posebnog kolektivnog ugovora i još puno toga...

- Vrhunac bezobrazluka i bahatosti je bio kada je izbrisao Branka Markovića (predstavnika sindikata) iz adzornog odbora Eps-a i predložio direktora kopova da predstavlja zaposlene. Ovo je najgrublje kršenje pravila i Statuta preduzeća, a to je učinio da bi definitivno slepo podržao direktora i izbrisao sindikat. Ranković je trebao da ode sam iz sindikata kada je glasao protiv svog kolege na odboru kopova, a njegova supruga bila uzdržana.

- Dragi prijatelji, poštovane koleginice i kolege, ne dozvolimo da vas bilo ko izmanipuliše zarad svojih interesa. Srećno! - rekao je Milan Đorđević, predsednik sindikata radnika EPS-a.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd