Skip to main content
Prodavnica

OD DANAS NEMA PROMENE CENA ZA OVE NAMIRNICE: Koliko ćemo plaćati brašno, meso i mleko? Najavljene DRAKONSKE kazne

Foto: Profimedia/ilustracija
Cene ovih proizvoda neće smeti da pređu nivo koje su imale na dan 15. novembar ove godine.

Vlada Srbije donela je u utorak 30. novembra odluku o ograničenju cene određenih prehrambenih namirnica, na takav način da ove cene ne mogu biti više od onih zabeleženih na dan 15. novembra.

SASTAVI PREDIZBORNI TIKET - Više od 300 najvećih kvota čeka vas u Meridianu

SASTAVI PREDIZBORNI TIKET - Više od 300 najvećih kvota čeka vas u Meridianu

VREDNOST VIKENDICA VRTIOGLAVO PORASLA: Najtraženije su u ovim mestima u Srbiji, a jedna je prodata za više od 320.000 EVRA

VREDNOST VIKENDICA VRTIOGLAVO PORASLA: Najtraženije su u ovim mestima u Srbiji, a jedna je prodata za više od 320.000 EVRA

DONETA NOVA PRAVILA: Ko je ispunio uslove za penziju, a šta se menja već od 1. januara u Srbiji

DONETA NOVA PRAVILA: Ko je ispunio uslove za penziju, a šta se menja već od 1. januara u Srbiji

Već se pisalo o tome da bi uredba o hlebu, koja je prva donesena, mogla da se primeni i za ostale sektore. Poznato je na primer, da je na početku pandemije vlada ograničila cene za čak 36 osnovnih namirnica.

Posle toga, mesecima je blago rasla cena ulja, mesa postepeno, dok je gorivo menjalo cenu i na nedeljnom nivou. Nova uredba inače stupa na snagu danas. A evo kako ona precizno glasi:

Ograničenje cena iz stava 1. ovog člana primenjuje se u trajanju od 60 dana za sledeću robu:

 

  • šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma;
  • brašno tip T-400 glatko, u pakovanju od jednog kilograma;
  • jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra;
  • svinjsko meso – but;
  • UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, u pakovanju od jednog litra.

To, preciznije, znači da trgovci u Srbiji u naredna dva meseca (do 15. februara) neće smeti da šećer prodaju po ceni višoj od 89, ulje po ceni od 205, but od 540 i dugotrajno mleko 170 dinara.

Cene ovih proizvoda neće smeti da pređu nivo koje su imale na dan 15. novembar ove godine. To dalje znači i  da jedinstvena maksimalna cena neće postojati, jer se generalno razlikuju po trgovinama, pa će se cene ipak razlikovati u nekoliko dinara.

prodavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Odnosno, svaka prodavnica će za svaki od navedenih proizvoda primenjivati cenovnik koji je važio na taj dan.

Prema onome što se da prikupiti kroz markete - kilogram brašna tip 400 košta, po redovnoj ceni, sada je 82,9 dinara a na akciji 64,9 dinara. Kilogram šećera 87,9 dinara, odnosno 78,9 na sniženju. Litar ulja, verovali ili ne, čak 370 dinara, odnosno 249,9 dinara na akciji.

Litar dugotrajnog mleka sa 2,8 mlečne masti kreće se od stotinu dinara pa i 149 dinara, u zavisnosti od mlekare. Kilogram svinjskog buta je 569 dinara, a na akciji bez dinara, ravno 500. Ima i filea, ali samo po redovnoj ceni od 699,9 dinara, a svinjske šnicle – meso od buta po redovnoj ceni za 469,9 dinara.

Novčane kazne, ali i zatvaranje

Odlukom Vlade Srbije, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, dakle do kraja januara 2022. godine, predviđene su i visoke kazne i to novčane u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

 

 

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd