03. dec 2023.
Meso

STIŽE OZBILJNO POSKUPLJENJE MESA! Napunite hladnjake dok još možete, imate još 10-ak dana dok cene ne odu u nebo

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Sredinom septembra će da poskupi svinjsko meso, upozorenje je iz Privredne komore Srbije.

Svinjsko meso će poskupeti sredinom septembra, to su loše vesti za srpske novčanike i nisu puko nagađanje, već upozorenje iz Privredne komore Srbije. Na porast cene svinjetine utiče pojava afričke kuge, ali i to što je meso iz evropskog uvoza poskupelo za 40 odsto. Iz PKS upozorili su i da se očekuje rast cene drugih vrsta mesa, koje će se koristiti kao zamena za svinjetinu.

VODIČ ZA KUPOVINU NEKRETNINA U 2023. GODINI: Kako odabrati stambeni kredit i šta je to Efektivna kamatna stopa?

VODIČ ZA KUPOVINU NEKRETNINA U 2023. GODINI: Kako odabrati stambeni kredit i šta je to Efektivna kamatna stopa?

ISTORIJSKI MOMENAT ZA NAŠE POLJOPRIVREDNIKE! Ministarstvo obezbedilo rekordni budžet - EVO ŠTA TO ZNAČI ZA SRPSKOG SELJAKA

ISTORIJSKI MOMENAT ZA NAŠE POLJOPRIVREDNIKE! Ministarstvo obezbedilo rekordni budžet - EVO ŠTA TO ZNAČI ZA SRPSKOG SELJAKA

VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Nakon pregovora sa trgovcima i proizvođačima, OVO su proizvodi kojima će biti SNIŽENE MARŽE

VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Nakon pregovora sa trgovcima i proizvođačima, OVO su proizvodi kojima će biti SNIŽENE MARŽE

U Evropi je svinjsko meso skuplje i do 40 odsto, a trenutno su u Srbiji cene svinjetine i junetine gotovo jednake. Kilogram svinjskog buta u Srbiji trenutno košta od 800 do 1.200 dinara. Sa druge strane, cena u otkupu svinje je oko 270-280 dinara, što je za 20-30 dinara više nego u ovo vreme prošle godine. Suština je da kada svinje poskupljuju, poskupljuje i meso, ali kad svinje pojeftine, pojeftinjenja mesa nema.

Bojan Stanić iz sektora za strateške analize PKS kaže da će oni koji se bave prodajom svinjetine "svakako imati u vidu ekonomsku moć stanovništva".

Cene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci - ispričao je Stanić za RTS.

Kako kaže, očekuje se da će rast cena svinjetine pogurati nagore i cene drugih vrsta mesa, jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu. Takođe, istakao je da se ne može očekivati pad trgovačkih marži kada je u pitanju svinjsko mesto jer "ona može biti stvar pregovora samo kod osnovnih životnih namirnica". Na pitanje portala Nova.rs o poskupljenu svinjetine, Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača pita "a koje meso i kog kvaliteta". "Da li kvalitet mesa prati rast cene? Godinama ne, dakle neophodno je da PKS objasni koje meso (kog kvaliteta) poskupljuje", ističe sagovornik.

Sagovornik strahuje da bi rast cene svinjetine mogao da podstakne rast i drugih cena mesa, navodeći da to meso neće imati ko da kupuje. "Potrošači u Srbiji već godinama meso ne kupuju na kilo, već na šnicle, na grame. Ako meso poskupi, ne znam kako će potrošači moći da ga priušte jer i ovako ne može svako da priušti", priča Papović. Agoroekonomista Milan Prostran kaže za da je svinjsko meso već na tržištu dostiglo najviši nivo cena od kada se prati tržište. "Cene su izuzetne velike. Najveći deo potrošača više ni ne jede najkavalitetnije vrste mesa na but, kare, plećku. Uglavnom se odlučuju za niže kategorije", kaže Prostran.

Dodaje da već neko vreme unazad, ljudi kupuju meso na grame. Prostran navodi i da je pitanje ko će kupovati meso, kada do poskupljenja dođe. "Zaista imam strah ko će kupovati. U marketima je meso dostiglo cenu koja do sada nije zabeležena. Posmatram ljude koji kupe 200,300 grama mesa. Više ne kupuju kilogram", navodi Prostran.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd