clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
 • Beograd
 • Dečani
 • Jagodina
 • Kragujevac
 • Kruševac
 • Niš
 • Novi Sad
 • Orahovac
 • Pančevo
 • Pirot
 • Priština
 • Prizren
 • Sombor
 • Subotica
 • Štrpce
 • Užice
 • Vranje
 • Vršac
 • Zrenjanin
 • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
 • Beograd
 • Dečani
 • Jagodina
 • Kragujevac
 • Kruševac
 • Niš
 • Novi Sad
 • Orahovac
 • Pančevo
 • Pirot
 • Priština
 • Prizren
 • Sombor
 • Subotica
 • Štrpce
 • Užice
 • Vranje
 • Vršac
 • Zrenjanin
 • Zvečan

VUČIĆ OTVORIO NOVU FABRIKU "NESTLE" U SURČINU: "Stvarno lepo izgleda, ja sam seljak čovek, volim meso, za nas je važno što će se izvoziti u Evropu"

27.02.2024. 09:09
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Surčinu svečanom otvaranju nove fabrike kompanije Nestle za proizvodnju obroka na biljnoj bazi. Svečano otvaranje fabrike u Železničkoj ulici u Surčinu počelo je u 9 sati

Ovim povodom, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, okupljenima su se obratili i generalna direktorka kompanije za Nestle Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija Marjana Davidović i direktor kompanije Nestle za jugoistočno evropsko tržište Alesandro Zaneli.

USKORO NOVIH 26 000 DINARA Dobre vesti za ovu grupu građanaNovčanik

USKORO NOVIH 26 000 DINARA Dobre vesti za ovu grupu građana

TALAS BANKROTA U NEMAČKOJ NE STAJE?! U januaru 2024. preko HILJADU kompanije otišlo u stečaj! Ima li rešenja za spas?Foto: Profimedia

TALAS BANKROTA U NEMAČKOJ NE STAJE?! U januaru 2024. preko HILJADU kompanije otišlo u stečaj! Ima li rešenja za spas?

AVIO-KOMPANIJE NA JEDNOJ STVARI ZARADE MILIONE! Ako mislite da je u pitanju prodaja karata, VARATE se avion

AVIO-KOMPANIJE NA JEDNOJ STVARI ZARADE MILIONE! Ako mislite da je u pitanju prodaja karata, VARATE se

Kroz novu investiciju u fabriku u Surčinu, kompanija Nestle nastavlja da ulaže u srpsku privredu i ljude, istovremeno brinući o prirodnom okruženju zajednice u kojoj posluje. Na ovaj način kompanija ostaje posvećena održivom poslovanju, obuhvatajući primenu najnaprednijih tehnologija proizvodnje, korišćenje obnovljive energije i efikasno upravljanje otpadom, navodi se u saopštenju.

Svečano obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

- Sasvim slučajno na sajtu Nestlea našao sam knjigu o osnivaču kompanije. Vi od prve linije vidite da je reč o čoveku koji je prešao preko svih životnih prepreka i dolazi do ovoga. A na početku života je sve bilo protiv njega - rekao je Vučić. 

- Takav čovek bi trebalo da predstavlja savršen uzor za bolju Srbiju. Mi smo ovde bili zajedno pre dve godine. Tada nam se činilo - događaj kao događaj, došli smo da otvorino radove. Švajarska preciznost i marljivi srpski radnici uradili su nešto - divnu fabriku, modernu, čistu. Ja sam danas video ljude koji su nasmejani, srećno, zadovoljni. Video sam ljude koji neće da završavaju posao već da grade, dalje da investiraju i to me mnogo raduje - rekao je Vučić. 

- Želim da istaknem da kompanija Nestle nije tražila nikakve podsticaje od Srbije. Najviše volim kad je to tako. Mi ne bežimo od toga da su nam tražili mi bismo učestvovali u tome, pomogli bismo investiciju, zato što je ona važna za naše ljude - rekao je predsednik. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Moramo da učvrtimo regionalno tržište - to je put ka jedinstvenim evropskom tržištu. Srbija se toga ne plaši, mi ćemo tome da damo svoj najviši doprinos i o tome ćemo koliko sutra da nastavimo razgovore. Za nas su pitanja zelenih koridori, PEN konvencije, i mnoge druge stvari od ključnog značaja, mnogo više nego pare koje neko drugi može da nam da za rast. Mi na današnji dan imamo preko 4 milijarde evra na računu. Nama pare nisu potrebne, potrebno nam je nešto što može značajno da doprinese ubrzanom razvoju i približavanju u budućnosti onome što smo zacrtali. Uz to nam je važno to je da što pre dođemo do jedinstvenog evropskog tržišta. Naravno da to nije lako - ali kada sve te probleme prevaziđemo i kada se dogovorimo sa Evropljanima, to će biti ogroman korak napred za našu zemlju i ogromna prilika za ubrzani razvoj - rekao je Vučić. 

Kako kaže mi danas najveće subvencije dajemo za kompanije koje proizvode hranu - "fud procesing" kompanije. 

- Nemamo kome da ih damo. I svi oni koji žele u tome da učestvuju - želim daa ih obavestim da je Srbija spremna. Upravo zbog toga što ima veliku sirovinsku bazu - od soje, do svake druge vrste povrća, ratarskih kultura, svega drigog... Da ne izvozimo samo jabuku i maline, već da umemo da ih upakujemo, da napravimo kompot od kajsija, breskve i svega drugog. To je ono što je Srbiji jako potrebno i ono što Srbiji jako nedostaje. Nedostaje nam i u Valjevu, Kosjeriću, Knjaževcu i u mnogim drugim krajevima Srbije. I zato pozivam sve one koji su zainteresovani da znaju da mogu da računaju na veliku pomoć i podršku srpske države u budućnosti - rekao je Vučić i zahvalio se kompaniji Nestle što su za ovakvu investiciju izabrali Srbiju i napravili inovativan pristup fud procesingu, te će druge kompanije od njih moći da uče. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Ja sam srećan kada vidim radnicu iz Ugrinovaca, Petrovčića, koji ovde rade, koji su zadovoljni, koji su naučili svoj posao i koji će mnogo da doprinesu napretku Srbije u budućnosti - zaključio je predsednik. 

- Ovo je nešto što pravi razliku za nas. Mi želimo da privučemo još mnogo švajcarskih kompanija koje žele da ulažu u našu zemlju. Kada smo razgovarali u Skoplju poslednji put o tom jedinstvenom tržištu Evrope, video sam da je Srbija najzainteresovanija. Sve moje kolege su kako će kroz agendu rasta da dobiju neki evro u budžetu. Mi smo bili najzainteresovaniji za sve ovo drugo, što suštinski doprinosi i rastu regiona i naše zemlje. I potpuno sam uveren da ćemo biti i najbrže pripremljeni, i zato što je Srbija ekonomija koja je više od 50% ekonomije ukupne Zapadnog Balkana. Kada govorite o Zapadnom Balkanu, a izostavite samo jednu zemlju, izostavili ste u svim ovim važnim parametrima više od 50% ukoliko tu Srbije nema. Tako da ćemo mi nastaviti da radimo. Regiobnalno povezivanje gotovo po svaku cenu, jer je to uslov za napredak gotovo svih regionalnih ekonomija, ne samo naše. Što više slobode u kretanju robe, ljudi, kapitala, time ćemo se približiti ovim evropskim rešenjima - dodao je predsednik. 

- Čitav ovaj kraj, posle otvaranja petlje u Jakovu, sada dolazi i EKSPO imaće potpuno drugačiju budućnost. Za samo dve i po godine cepo ovaj deo Beograda izgledaće potpuno, potpuno drugačije, neuporedivo modernije, uz ogromna ulaganja, a ja se nadam i da će kompanija Nestle tu priliku iskoristiti - rekao je Vučić. 

Simboličnim pritiskom na crveni taster zvanično je otvorena proizvodnja u fabrici. 

Obraćanje ambasadora Švajcarske u Srbiji

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid rekao je da Nestle u Srbiji zapošljava više od 1.700 ljudi.

- Sećam se moje sreće, pre dve godine, kada sam bio ovde na završetku izgradnje prve fabrike i danas smo ovde da obeležimo otvaranje. Želim da čestitam kompaniji Nestle na uspešnom poslovanju u Srbiji i što zapošljava više od 1.700 zaposlenih. Sve veća je potražnja za ovakvim proizvodima i Nestle je odlučio da u Surčinu izgradi pionirski poduhvat.

Urs Šmid
Urs Šmid / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug

Svečano otvaranje i obraćanje Marijane Davidović i Alesandra Zanelija

Nova fabrika će proizvoditi obroke na biljnoj bazi koji su izuzetno nutritivno bogati. Okupljenima se obratila direktorka kompanije koja je istakla da je u pitanju veliki projekat kojim će biti zaokružen ceo krug - da se namirnice uzgajaju lokalno, prerađuju i odatle izvoze na tržište Evropske unije. 

Kako je rekla, samo ovim projektom obezbeđeno je 220 novih radnih mesta, a investicije ove kompanije u Srbiju će se nastaviti. 

Obratio se i direktor kompanije "Nestle" za tržište Jugoistočne Evrope, Alesandro Zaneli. 

- Ovo je samo jedan element u ovom putovanju, važan je za Surčin. Već imamo jednu fabriku o vde koja je naš ponos. Milioni koji smo uložili u ovu fabriku samo je deo investicija koje planiramo u Nestle Srbija - rekao je on. 

Dodao je da je ovo jedan sveobuhvatni projekat, a da je ovo logistički veoma važno mesto - u srcu Evrope. 

Nestle
Nestle / Izvor: Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Vučić u razgovoru sa čelnicima fabrike

Predsedenik je razgovarao sa čelnicima fabrike o tome kako je tekla izgradnja. 

- Ja sam se pitao ko to jede kod nas - rekao je predsednik komentarišući veganske proizvode koji će se u ovoj fabrici proizvoditi. 

Predsednik je kratko razgovarao i sa radnicima fabrike i poželeo im srećan rad. 

Predstavljen mu je proces proizvodnje. 

- Ono što pretpostavljam na Zapadu ljudi sve više jedu. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug

- Ja sam seljak čovek, ja volim meso - rekao je šaljivo predsednik i prokomentarisao kako mašine izgledaju čudesno i kako mu je drago što ih vidi u našoj zemlji. 

Predstavljeni su mu i proizvodi koji se u pogonu prave - nagetsi, burgeri, ćufte.

- Za nas je važno što će se izvoziti u Evropu - rekao je predsednik. 

- Stvarno lepo izgleda, ja se ne razumem, ali vam želim da i ovde u Srbiji pronađete što više kupaca - rekao je predsednik. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug

Otvaranje nove fabrike "Nestle" u Surčinu

Izgradnjom fabrike za proizvodnju asortimana na biljnoj bazi, brenda Garden Gourmet, Nestle ističe da je proširio asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta, ostajući dosledan globalnim ciljevima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promena.

Kompanija Nestle je ranije saopštila da će u novu fabriku hrane na biljnoj bazi u Surčinu uložiti 67 miliona švajcarskih franaka i da će se ona prostirati na 18.440 kvadratnih metara, kao i zaposliti 330 radnika i imati proizvodni kapacitet od 12.000 tona godišnje.

Najavljeno je da će proizvodi iz novog pogona biti plasirani na tržišta Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Španije i Velike Britanije. Kompanija je navela da će proširiti mrežu lokalnih dobavljača, u nameri da nastavi da podržava lokalnu ekonomiju.

Nestle je 2012. godine preuzeo fabriku Centroproizvoda u Surčinu i u njoj nastavio proizvodnju omiljenog srpskog brenda "C" i započeo proizvodnju iz asortimana svetski poznatih marki Tomi, Magi i Nestle Profesional koje izvozi u više od 40 zemalja sveta. 

Piše:
Srbija Danas
27.02.2024. 09:09