Skip to main content
Kubizam

"Atelje 8" još jednom pred publikom!

Foto: Srbija Danas
Beograd – U petak, 27. juna, otvorena je izložba umetničke grupe "Atelje 8" u Studiju Koste Kulundžića i trajaće do 3. jula.

Već treću godinu zaredom ova umetnička grupa izlaže svoje radove u ateljeu našeg poznatog slikara Koste Kulundžića koji trenutno živi i stvara u Parizu. Mladim umetnicima se već tradicionalno ustupa prostor u Dunavskoj 86 s ciljem da se umetnost koju oni stvaraju plasira publici.

U malo drugačijem sastavu u odnosu na prošlogodišnju izložbu, ovaj put šest umetnika - Darko Omčikus, Milica Savić, Tajana Kajtez, Nataša Milutinović, Andrea Devetak i Maja Majolinica izložilo je svoje radove.

Iako izlažu zajedno, kult komponovanja, koji se javlja zbog želje za ostvarivanjem jedinstva i harmonije dela, a u službi određenih estetskih standarda, je nešto što je kod svakoga od ovih umetnika jedinstveno. Uplivi različitih uticaja i inspiracija jasno su vidljivi – od ekspresionizma, kubističkih formi, konstruktivizma, pop arta, realizma, svaka slika predstavlja određen stepen dopadljivosti recipijentu umetnosti. I svaka je podređena mašti mladog stvaraoca koji je svoja shvatanja vizualno projektovao na platno.

Bambi
Foto: Srbija Danas

Jedna od njih, Nataša Milutinović predstavila je 4 svoja rada – nastali tehnikom ulja oni sa sobom nose i jednu zanimljivost i neobičnost.

"Tehnika kojom sam stvarala jeste ulje, ali ne na platnu, već na malo više neobičnoj podlozi - mušemi. Način po kome je biram je više ili manje izbor meni lično lepog. Nakon toga moja slika je davanje odgovora na motiv i temu koju sam sama izabrala kao podlogu. Rezultat koji dajem na takvoj podlozi je da uvek može lepše i bolje od lepog na šta smo naviknuti", rekla je slikarka Milutinović.

Sveukupan utisak je da su umetnici ove grupe pred sud vremena pre svega postavili dobre estetske vrednosti, ostvarujući time na pravi način fundamentalne zahteve s kojima se svaki slikar susreće.

 

Izložba će biti otvorena do 3. jula, svakim radnim danom od  12-20h.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd