clear sky
17°C
20.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Berlinske krofne

02.05.2014. 14:04
Piše:
Srbija Danas
Krofne
Krofne / Izvor: Profimedia

Berlinska krofna prži se u dubokoj masnoći i punjena je džemom od šljiva (u Bavarskoj i Švabiji) ili džemom od kajsija (u Austriji).

Potrebno:

  • 500g brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 40g šećera
  • 1/8 do 1/4 l mleka
  • 2 kašike ulja
  • 2 žumanceta
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ruma
  • džem
  • masnoća za prženje
  • šećer

 

Priprema:

Prosejano brašno, šećer i so staviti u nešto veću činiju. Pripremiti kvasac prema uputstvu na pakovanju, dodati ga brašnu, zatim dodati ulje i mleko. Sve to dobro izmešati. Dodati rum i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od činije. Razviti testo na oko 1,5cm debljine, čašom ili modlom vaditi krofne, staviti ih na podmašćeni pleh - da narastu.

Krofne, okrećući gornju površinu nadole, staviti na vrelu masnoću i pržiti oko 2,5 - 3 minuta. Skinuti poklopac, okrenuti krofne i peći ih još 2,5 - 3 minuta...

Pomoću šprica sa dugačkim nastavkom puniti ih džemom. Posuti šećerom.