clear sky
24°C
16.06.2024.
Beograd
eur
117.0802
usd
109.0132
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Crvena ribizla – multivitaminska bomba!

10.08.2014. 15:55
Crvena ribizla
Crvena ribizla / Izvor: Profimedia

Divlje sočne bobice koje jačaju i čiste organizam!

U početku su rasle u šumama i zaraslim korovima, a onda ih je čovek otkrio i počeo da gaji. Prve ribizle su posađene u kraljevskim vrtovima davne 1539. godine. U to vreme niko nije ni slutio da su sitne bobice u službi očuvanja zdravlja. U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje jača, čisti i ulepšava telo.

Crvena ribizla
Crvena ribizla / Izvor: Profimedia

Plod otvara apetit i oslobađa mokraćnu kiselinu iz krvi. Preporučuje se da je koriste dijabetičari, a može da pomogne u smanjenju tegoba kod reumatskih oboljenja, išijasa, oboljenja jetre i srca.

Izuzetno je bogata vitaminom C, tako da sto grama ovog osvežavajužeg kiselkastog-slatkog voća sadrži polovinu dnevne doze koja je potrebna čoveku. Za razliku od većine drugog voća, vitamin C iz ribizle se u velikoj meri zadržava u njenim prerađevinama – soku i džemu.

Sadrži i vitamine B1, B2 i B6, kao i vitamin E. Od minerala najviše ima kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i bakra. Takođe se u ovom plodu nalazi jabučna i limunska kiselina.

Od ribizle možete praviti džem, slatko ili sok. Ukoliko želite da skuvate čaj, potrebno je da isitnite listove ribizle i stavite ih u dva decilitra prokuvale vode, ostavite nekoliko minuta da odstoji, procedite i čaj je gotov. Preporučuje se da čaj piju osobe koje imaju bolno mokrenje, grčeve, migrenu, kašalj, a i sprečava stvaranja peska u mokraćnoj bešici.