Skip to main content
Uložak

ČUVENO PITANJE: Kako se pravilno održava higijena vagine?

Foto: Profimedia
Verujemo da skoro niko ne zna odgovor na ovo pitanje, jer živimo u zabludi.

Stidnica, iliti vagina, sama po sebi je veoma važna jer spaja ostale unutrašnje reproduktivne organe sa spoljašnošću, pa u slučaju da se ne vodi briga o njenoj higijeni, može doći do komplikacija. 

vagina
Foto: Profimedia

Normalno je da u vagini bude manje sekreta, ali se njegova gustina menja u različitim fazama ciklusa. U sekretu se nalaze lakobacili, inače bakterijska flora vagine, koja najviše predstavlja njen prirodni odbrambeni mehanizam.

- Zato nema potrebe za "higijenskim" ili preventivnim ispiranjem vagine, jer se na taj nacin narušava prirodna odbrana. Ispiranje se koristi u terapijske svrhe tj. pre ili nakon završene lokalne vaginalne terapije - za portal Srbija Danas objašnjava ginekolog dr Gordana Kovačević iz Zemunske bolnice. 

Ovo je naznaka da žene ne bi trebalo mnogo (ili ne uopšte) da koriste razne hemikalije iz supermarketa, kojima na deklaraciji piše da su navodno za održavanje zdravlja vagine. U slučaju da se sekret promeni, u boji ili mirisu, važno je da se pokaže stručnom licu, a nikako se ne sme posezati za lekovima na svoju ruku. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd