clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ovo je JEDINI DESERT uz koji MRŠAVITE

03.08.2015. 07:17
Piše:
Srbija Danas
mršava i debela osoba jedu
mršava i debela osoba jedu / Izvor: Profimedia

Neverovatno koliko blagodeti ova poslastica ima po naš organizam.

Gotovo svaki nutricionista će vam reći da je crna čokolada jedina poslastica koja je dozvoljena tokom dijete. I drevne Maje su je smatrale hranom bogova i nisu pogrešili jer crna čokolada donosi mnogih blagodeti za naš organizam.

Crna čokolada
Crna čokolada / Izvor: Profimedia

Ne samo da je zdrava za kardiovaskularni sistem, ona pruža osećaj sreće i zadovoljstva, zbog serotonina kog sadrži. Tamna čokolada većinski se zasniva na kakau, bogatom antioksidantima koji se nalazi u povrću, voću i žitaricama. (O njima detaljnije OVDE)

Kada je reč o mršavljenju, štangla crne čokolade je idealna, jer ima nizak glikemijski indeks. Ona ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vest za dijabetičare. Crna čokolada sadrži flavonide koji poboljšavaju osetljivost stanica na isulin i glukozu, pa tako upravo i leči dijabetes. (Kako se ova bolest može lečiti, saznajte OVDE)

Za razliku od mlečne, crna čokolada je bolji izbor jer sadrži mnogo više antioksidanata. Ona sadrži manje kofeina, a smatra se jedinom poslasticom koja za posledicu ne ostavlja akne i kratere na licu. 

Crnu čokoladu možete napraviti i sami.  Potrebni su vam pola šoljice kakaa u prahu, 1/4 šoljice otopljenog kokosovog ulja, dve male kašičice meda, pola kašičice ekstrata vanilije, zrno soli i spremni ste za pripremu. U maloj posudi pomešajte sve sastojke i mešajte dok ne dobijete jednoliku smesu – domaću čokoladu. Sastav izlijte u kalup ili na foliju. Stavite u zamrzivač dok se ne stegne, na otprilike pola sata. Držite je u frižideru.