Skip to main content
krofna

DIJETA PO MERI VAŠEG ORGANIZMA: Otkrijte kom METABOLIČKOM TIPU pripadate

Foto: Profimedia
Metabolička dijeta nudi najbrži i najzdraviji način skidanja kilograma.

Koliko puta vam se desilo da se posle prilično obilnog hranljivog obroka loše osećate. Ukoliko ste pojeli hranu koja ne odgovara vašem metaboličkom tipu, imate nekoliko solucija:

1. gladni ste iako vam je pun stomak

2. imate potrebu za nečim slatkim

3. nemate energiju, umorni ste i usporeni

4. nervozni ste, razdražljivi i neraspoloženi

povraćanje
Foto: Profimedia

U svetu se uveliko pokrenula tema metaboličke dijete, a pod njome se podrazumeva da je svaki organizam drugačiji, pa se može podvesti pod tri kategorije po grupi namirnica koje mu više odgovaraju. U slučaju da jedete hranu koja vam ne odgovara, osećaćete se loše. Ta tri tipa su:

  • ugljeni hidrati
  • proteinski tip
  • mešoviti tip

UGLJENI HIDRATI

Ako ste ovaj tip, onda vi jednostavno ne možete bez šećera. Vi ne možete bez hleba, testenine, a obično ni bez voća i povrća. Zbog povećane koncentracije insulina, skloni ste gojenju. Zato, ključ mršavljenja kod vas jeste kontrola insulina unosom kvalitetnih ugljenih hidrata i povećanjem unosa proteina.

PROTEINSKI TIP

U ovom slučaju, vi ne možete bez mesa. Za vas obrok nije ako ne jedete ovaj proizvod, a često imate problem sa holesterolom iako je retko ko iz ovog tipa gojazan. Vama odgovara dijeta sa mnogo proteina, dobrih masti, voća i povrća koje će pročistiti krvne sudove.

vakumirano meso
Foto: Profimedia

U slučaju da ne znate kako da čistite krvne sudove, naše savete možete pročitati OVDE. 

MEŠOVITI TIP

Retko kad se oseća loše posle obroka. Uglavnom jedu sve, hleb, meso, grickalice,.. Imaju odličan metabolizam, ali ulaskom u četvrtu životnu deceniju, prilikom manjim fizičkim aktivnostima, počnu da dobijaju na težini. Ako ste mešoviti tip, vrlo lako ćete reagovati na promenu režima ishrane, jer je samo potrebno korigovati veličinu porcije obroka prema dnevnim aktivnostima. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd