clear sky
16°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Evo kako prepoznati da li je ono što jedete ZAISTA crni hleb

08.12.2014. 22:37
Piše:
Srbija Danas
Crni hleb
Crni hleb / Izvor: Profimedia

Crni hleb, kao i ražani, se promoviše kao zdrava alternativa belom jer sadrži više složenih ugljenih hidrata koji se sporije sagorevaju i dižu nivo insulina u manjoj meri.

Ipak, nije svaki hleb kategorisan kao ražani baš 100 odsto ražani. Hleb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna prema zakonskim normativima spada u tu kategoriju. Osim toga, takvo pecivo može biti puno aditiva i emulgatora.

Neki se odlučuju za beskvasni hleb, ali eksperti navode da se dobrobit beskvasnog hleba gubi ukoliko se u njemu nalazi previše sode bikarbone, a tako je u većini slučajeva. Trebalo bi istaći da nije svaki hleb koji nije bele boje obavezno i zdrav.

Pojedine pekare prave crni hleb koji je sve osim toga. U nekim slučajevima koristi se i jestiva boja koja pretvara beli ili polubeli hleb u crni.

Problem sa kojim se susreću potrošači je taj što većina proizvođača ne krši zakon jer pravilno deklarišu svoj hleb.

Evo kako prepoznati crni hleb:

- Stavite u vodu parče sredine crnog hleba i ako hleb pobeli, a voda potamni, u pitanju je boja

- Crni hleb je tvrd, zbijen i vlažniji od belog

- Crni hleb ne može da bude vazdušast i elastičan

- Sredina crnog hleba ima dublje pore i manju zapreminu

- Crni hleb drugačije miriše od belog