Petak 08. dec 2023.
Zdrava ishrana

Hranio se "zdravo" 60 dana: Ono što mu se desilo šokiralo je sve!

Foto: Youtube Printscreen
Australijski reditelj Dejmon Gejm je 60 dana jeo "zdravu" hranu sa malo masti, ali mnogo šećera. Rezultati su šokirali sve.

Za samo tri nedelje, Dejmon se osećao grozno sve vreme, postao je letargičan i izuzetno nervozan. Kada je otišao kod lekara, prognoze su bile najcrnje - otkrivena mu je masna jetra.

- Nisam pio gazirano, jeo čokoladu, sladoled ili bilo kakve slatkiše. Sav šećer koji sam unosio poticao je iz takozvane zdrave hrane, niskokaloričnih jogurta, musli pločica, voćnih sokova, sportskih pića. Istih onih stvari koje roditelji daju deci, misleći da im čine dobro - rekao je Dejmon, koji je sve to snimio za potrebe dokumentarca "Taj film o šećeru".

Između ostalog, on je dobio 10 santimetara sala oko struka, a njegove mentalne funkcije opisane su kao "nestabilne". Otkrio je, pored ovoga, da za to vreme uopšte nije mogao da se najede, prenosi Kurir.

Unosio je i do 40 kašika šećera dnevno, malo više nego što unosi prosečan tinejdžer u Americi, a poređenja radi, maksimalna dnevna preporučena doza unosa šećera je devet kašika za muškarce i šest za žene.
Za doručak bi pojeo niskokalorični jogurt, žitarice i sok od jabuke. To je 20 kašika šećera.

- Nije poenta da ljudi treba da prestanu da jedu šećer, već samo da budu svesni rizika. Šećer se nalazi u 80 odsto sve prerađene hrane. Ako ga eliminišemo, to je prvi korak ka promeni - smatra Dejmon.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd