10. dec 2023.
Indijanski par

KAO PTICA LET: Indijanska priča o tajni večne ljubavi

Foto: Profimedia
Ljubav je sloboda u dvoje...

Dvoje mladih Indijanaca se jednom uputiše do poglavice plemena i odlučno mu rekoše:

-Mi se volimo! Hoćemo da nam daš svoj blagoslov i da nas poučiš šta treba da činimo da bi naša ljubav trajala večno.

- Dobro – odgovori im poglavica - reći ću vam šta treba da učinite. Pre nego što pođete sa mnom u planinu, pronađite dva orla i ponesite ih sa sobom, a posle ćemo videti šta dalje.

Zaljubljeni krenuše u različitim pravcima i nakon kraćeg vremena svako od njih donese po jednog orla. Kada su stigli na vrh planine, poglavica im reče:

- Uzmite sada ovo kratko uže i zavežite njegovim krajevima po jednu nogu svakom orlu.

Oni ga poslušaše i vezaše noge pticama.

- Sada ih pustite da lete! – reče poglavica.

Mladić i devojka baciše ptice u vis ka nebu, ali orlovi nisu mogli da polete jer su im noge bile međusobno vezane. Padoše na zemlju i počeše da kljucaju jedan drugog, želeći da se oslobode užeta kojim su vezani. Tada stari Indijanac reče:

- Sada presecite uže!

Mladi izvršiše i tu naredbu, presekoše vezu i ponovo baciše orlove u nebo. Ovog puta ptice su se brzo izdigle u visine, zavrtele se par puta u krug i konačno su letele prema vrhovima obližnje planine.

Tada poglavica reče:

- Eto, to je tajna večne ljubavi i sreće: ako su ljudi "zavezani" jedni za druge, nikada im neće uspeti da polete. Vi možete slobodno da letite zajedno, ali ne da budete "vezani". A ako se ipak vežete, nećete moći da spoznate pravu ljubav i mir koji ona donosi.

  

* Stari Indijanci nisu živeli životom koji liči na život današnjeg čoveka. Poštovali su druga pravila, priroda im je bila i majka i zla maćeha - voleli su je i strahopoštovali. Drugačijim životom, nimalo nalik životu u kapitalizmu, žive i dvojica Kineza. Dva prijatelja su za 10 godina zasadili 10.000 stabala iako jedano od njih nema obe ruke, a drugi je slep. Njihovu neverovatnu priču možete da pročitate na OVOM linku.

 

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd