Skip to main content
Slep i bezruk sade drveće

On je slep, njegov prijatelj nema obe ruke - za 10 godina su posadili 10.000 stabala (FOTO)

Foto: Facebook
Dva "ratna" druga su kao jedno - par očiju i par ruku im je dovoljan da budu srećni i da od jalove zemlje naprave šumu! Njihovo selo im je zahvalno - zaštitili su ga od poplava!

U okolini sela Jeli na severoistoku Kine, pre 53 godine bila je pustoš - samo korov i stene. Poplave su često morile nepreglednu, gotovo jalovu zemlju. U jednom seoskom domu čuli su se vrisci. Zrak su parali porođajni krici žene i bebe. Rodio se Jia Haiksia, a njegova majka je verovatno zaplakala - što od sreće, što od tuge. Jer, njeno novorođenče je bilo slepo na jedno oko.

Iste godine (1962), u istom selu, rodio se još jedan Jia - Jia Venki. Porođaj je prošao bez suza tuge, ali posle tri leta i njegova mati je zaplakala - njen muškarčić je u nesreći izgubio obe ruke! Njihovo selo Jeli su i dalje mučile poplave...

Godine su prolazile, voda je dolazila i odlazila. Nesreća je, kako to neretko biva, bila neumerena. Jednooki Jia Haiksia je na poslu postao bezoki. Izgubio je i drugo oko u nesreći na radu. Priča o dvojici Jia dobija note velike tragedije. Kraj života za slepog i bezrukog muškarca? Neće moći - život je jači od nesreće!

Jia i Jia (zvaćemo ih Miško i Miško - tako njihova imena posrbljuje gugl prevodilac) postali su jedno. Postali su nerazdvojni prijatelji. Iako nisu mogli da pronađu posao, nisu se predavali. Morali su svojim životima da podare smisao, veći i od samog prijateljstva. Rešili su da uzmu u zakup 8 hektara pustoši oko njihovog sela i da učine veliku stvar za buduća pokolenja. Zasadiće šumu! Zaštitiće selo od poplava!

Što su Miško i Miško naumili, to su i uradili. Za više od 10 godina jedinstvenog timskog rada oni su posadili više od 10.000 sadnica.

Svakog jutra oni ustaju u sedam i kreću u akciju. Pošto nemaju dovoljno novca da kupe sadnice, oni seku grane sa drveća i polažu ih u zemlju i stvaraju novi život. Rame uz rame, Miško i Miško su naučili da se izbore sa svojim "nedostacima". Venki često na ramenima nosi Haiksia i tako gaze reku. Zauzvrat, Haiksia se penje na drveće i pribavlja nove sadnice. Kada ih zasade, Venki ih zaliva. Timski rad vredan više od 10.000 drveća za više od 10 leta. I vredniji od toga!

 

Priča o Mišku i Mišku, dvojici "ratnih" drugara, protutnjala je Kinom. Ljudi su počeli da im uplaćuju donacije ne bi li pomogli njihov jedinstven saživot. Novinska agencija Ksinhua prenosi kako će Haiksia izgleda ponovo progledati. Ekipa lekara je spremna da operiše njegovo slepo levo oko i to besplatno! Da Miško više ne mora da "vozi" zatvorenih očiju. A on i njegov ortak su majstori za "vožnju"!

(mymodernmet.com)

 

Vremenska prognoza
Fog
8 Beograd