clear sky
13°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1155
usd
108.571
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ISTRAŽIVANJE: Beograđani najveći ljubitelji svinjetine i pekarskih proizvoda

11.10.2014. 22:52
Piše:
Srbija Danas
žena jede meso
žena jede meso / Izvor: Profimedia

U Srbiji ima čak 54.7% sa viškom kilograma i gojaznih osoba, a veliki broj njih obavlja zahtevan fizički posao. Broj gojaznih je značajno veći kod muškaraca, starosne dobi od 45. do 64. godine, u odnosu na žene; kod onih sa osnovnim obrazovanjem i kod stanovištva koje živi u Vojvodini.

Najnoviji rezultati istraživanja o navikama u ishrani i fizičkoj aktivnosti odraslog stanovništva Srbije pokazuju da naši građani dnevno u proseku konzumiraju jednu porciju voća, što broji 130 g i to češće žene nego muškarci. Analiza pokazuje da jabuke i kruške unosimo dva puta češće nego bilo koje drugo voće, dok sezonskom voću su najviše verni Beograđani, srednjeg i visokog obrazovanja.

žena jede meso
žena jede meso / Izvor: Profimedia

Kada je reč o povrću, sladak kupus i crni luk su na tanjirima zastupljeni tri do četiri puta nedeljno, dok su šargarepa, paradajz, krastavac i zelena salata na trpezi svega dva puta nedeljno.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije za unos voća iznose 400 g dnevno, a povrća oko 320 g, pa na osnovu dobijenih rezultata uočljivo je da naše stanovništvo nije ni blizu ovih cifara. Pregojazni ljudi žive u beogradskom regionu, jer se pokazalo da najvišu energetsku vrednost dnevnog obroka imaju upravo osobe koje žive u našoj prestonici. Unos energije se razlikuje u zavisnosti da li živite u ruralnom ili gradskom naselju – on je viši u selu, i to više kod muškaraca nego kod žena.

Srpska populacija vernija je svinjetini i piletini, i to najviše muškarci starosne dobi od 22. do 44. godine. Kada je reč o ljubiteljima hleba, najviše preferiraju beli i to u 69% slučajeva, a količine koje pojedu variraju od 50 do 200 g dnevno.

Alarmantan podatak je da svega 30% stanovništva ima naviku da dva do tri puta nedeljno konzumira visokokalorične proizvode iz pekare, i to one na bazi lisnatog testa, uzimajući 200 g čime se može uneti oko 800 kalorija samo kroz tu jednu namirnicu. Ovoj lošoj navici su skloni najviše ljudi srednjeg obrazaovanja, prenosi "Politika".