Petak 08. dec 2023.
krioterapija

KRIOTERAPIJA: Kupanje u hladnoj vodi je pravi put do zdravlja

Foto: Profimedia
Zahvaljujući krioterapiji, kupanju u ledenoj vodi, vaš prag tolerancije na bol se povećava, a raspoloženje raste.

Imate problema sa kilogramima, imunitetom, borama, nesanicom i zadržavanjem toksina u organizmu? Možda je vreme da probate krioterapiju. Dr Džoana Friben, inače specijalista za ovaj tretman, objašnjava da se posle samo jednog takvog tretmana osećate kao druga, ponovo rođena osoba. 

Mnoge američke slavne ličnosti ističu ovu terapiju kao vrlo zahvalnu, a posebno Kameron Dijaz (40) ističe da u poslednje 4 godine od kad upražnjava krioterapiju, nijednom nije bila prehlađena. U SAD se ona šiti enormnom brizinom, nekada je bilo samo 6 centara kiroterapije, a danas ih najmanje 30 i još se šire. Mnogi sportisti je takođe primenjuju, među prvima je i Kristijano Ronaldo koji se opredelio za kiroterapiju komora, inače tretman pronađen od strane japanskog lekara 1978. godine za lečenje artitisa pacijenta. 

Pored toga što leči reumu, krioterapija podstiče lučenje endorfina, poznatog i kao "hormon sreće", i tako podstiče bolje raspoloženje i podstiče cirkulaciju nervnog sistema. Hladna temperatura prija kao kofein ljubiteljima kafe – daje energiju i podstiče moždane funkcije.

Često ste skloni fizičkim povredama, a ne znate kako to da sprečite i očeličite organizam? Potapanje organizma u ledenu kupku jača cirkulaciju, sužava krvne sudove i snižava metaboličku aktivnost što dovodi do smanjenja otoka i telo vam postaje otpornije.

Na ovaj način se potkožna tkiva zagrevaju, izbacuju se nusprodukti nastali cepanjem tkiva u limfni sistem, a telo se tako obnavlja. Hladne kupke sprečavaju upale, izbacujući metaboličke derivate iz svojih mišića. Krioterapija ublažava razne vrste bolova kao što su atletsko koleno, bol i oticanje usled iščašenja kuka ili kolena.

krioterapija
Foto: Profimedia

Iako najveći broj ljudi posle neke fizičke aktivnosti voli da ode pod topao tuš, svetski ultramaratonci sa velikim iskustvom svedoče da je ključ zdravlja upravo ledeni tuš ili krioterapija.

Pitate se kako izdržati hladnu terapiju? Pošto je neophodno da u ledenoj kadi budete najmanje 20 minuta, bilo bi zgodno staviti nekoliko kesa sa ledom u kadu, napunjenu mlakom vodom. Kako biste hladnoću manje osetili, skrenite misli čitajući knjige, magazine ili slušajući muziku.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd