Ponedeljak 04. mar 2024.

25 mesta koje treba da vidite pre nego što umrete

Ove destinacije bi svakako trebalo da posetite pre nego što se preselite na drugi svet, ali obzirom na to da vam finansijska situacija možda ne dozvoljava da vidite sva, čak i jedno od njih će biti sasvim dovoljno.

Najveći uspeh u životu je da umrete sa osećajem da ste stvarno živeli. Da se osećate kao da ste videli sve, uradili sve i da nijedan dan nije bio potrošen uzaludno. Život može biti ispunjen porodicom koju ste stvorili, ljudima koje ste upoznali i zavoleli, ali i neverovatnim mestima koje ste posetili. Predstavljamo vam 25 mesta koja će vam oduzeti dah i zauvek vam ostati urezane u sećanje.

Piramide u Kairu, Egipat

Teško da ćete naći bilo šta fascinantnije od egipatskih piramida, jednog od najvećih svetskih čuda i pravi dragulj Egipta. Na ovom svetom mestu gde počivaju faraoni moći ćete uživo da se divite Sfingi i Keopsovoj piramidi i razvijate sopstvenu teoriju o tome kako su građene. Kad ste već u Egiptu, idite na krstarenje Nilom i upoznajte sve čari ove mistične zemlje.

Piramide u Kairu, Egipat
Sfinga.
Foto: Profimedia

 

Podvodni vodopad na Mauricijusu

Ostrvo Mauricijus smešteno je u Indijskom okeanu na oko 2.000 kilometara od obale Afrike.
Osim toga što se  može pohvaliti prelepim, belim plažama, na njemu se takođe nalazi i fenomenalna iluzija podvodnog vodopada.  Morske struje vremenom su “slagale” pesak s obala Mauricijusa stvarajući kaskade, odnosno ležišta, koja odaju utisak slivanja vode nasred okeana.
Impresivna čarolija nastaje usled kretanja morskih struja preko peska i mulja, a pogled iz vazduha nudi naročito iskustvo koje oduzima dah.

Podvodni vodopad, Mauricijus
Foto: Facebook

 

Tadž Mahal, Indija

Iako ima Ovaj mermerni muzoleum, je pravi dragulj Indije. Napravio ga je pre skoro četiri veka tadašnji indijski car Šah Jahan u čast svoje preminule supruge. Sama zgrada je pravo čudo, ali i bašte koje je okružuju su prelepe. Indija je čarobna zemlja, i svakako zaslužuje da je posetite, a Tadž Mahal nikako ne smete zaobići.

Tadž Mahal, Indija
Foto: Profimedia

 

More zvezda, Maldivi

Ako mislite da sanjate dok šetate morem zvezda, biće vam oprošteno, jer ovo je stvarno neverovatan prizor. Za ovu fantastičnu pojavu, koja izgleda kao da je nebo palo u more, krivi su fitoplanktoni – vrsta morskih mikroba koji žive u vodi i emituju plavičasti sjaj.

 

Ostrvo Bora Bora

Bora Bora je tropsko ostrvo u Francuskoj Polineziji koja je sačinjena od 118 ostrva podeljenih u 5 grupa. Ovo je pravi raj na zemlji i mesto za totalnu relaksaciju. Pročitajte naš članak 10 interesantnih činjenica o Bora Bori i saznajte više o ovom prelepom ostrvu.

Bora Bora
Foto: Profimedia

 

Vaitomo pećine, Novi Zeland

Dok uživate u mirnoj i sporoj plovidbi kroz Vaitomo pećine na Novom Zelandu, sa punim pravom ćete pomisliti da ste napolju i gledate u zvezdani svod.
Svetla stvaraju na hiljade svetlećih crva (Arachnocampa luminosa) koji se nalaze samo na Novom Zelandu.

Vaitomo pećine, Novi Zeland
Foto: Profimedia

 

Maču Pikču, Peru

Locirano na 2.430 metar iznad nivoa mora, Maču Pikču je mesto od koje zastaje dah i sa punim pravom jedno od 7 svetskih čuda. Misteriozni grad bio je centar Inka civilizacije u 15 veku.
Sam grad je fascinantan, a ako tražite dodatnu avanturu, kao i šansu da bliže upoznate kulturu i istoriju ovog drevnog naroda, onda pođite na šetačku turu Stazom Inka. Obilazak Staze Inka traje između tri do pet dana i to je nezaboravno iskustvo koje vas vodi kroz gustu prašumu i visoke planinske vrhove do Maču Pikčua.

Maču pikču
Foto: Pinterest

 

Kineski zid, Kina

Kineski zid je najveća građevina na svetu. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, ukupnom dužinom od 8.851 kilometara (glavni deo 2.450 kilometara), visinom od 10 do 16 metara, širinom od 8 metara, predstavlja najduži zid na svetu, i najveći odbrambeni objekat. Star je oko 2000 godina, predstavlja mesto koje morate videti pre nego što umrete.

Kineski zid
Foto: Profimedia

 

Stounhendž, Britanija

Stounhendž (Stonehenge) je najpoznatiji praistorijski spomenik u Evropi za koji su čuli širom sveta zbog njegove lepote i misterije koja ga okružuje.
Do današnjeg dana nije utvrđeno kako i zbog čega je ovaj džinovski kameni krug napravljen.
Mnogobrojne legende kruže od kojih se neke povezuju sa kraljem Arturom, teleportovanjem, pa čak i sa vanzemaljskom interakcijom. U svakom slučaju, svi koji posete Stounhendž kažu da su osetili prisustvo neke više sile dok su stajali u krugu.

Stounhendž, Britanija
Foto: Profimedia

 

Keukenhof bašta, Holandija

Keukenhof je najveća bašta na svetu i zasigurno jedna od najlepših. Sadrži više od sedam miliona lala, narcisa i zumbula, koji su zasađeni na zemljištu površine od oko 32 hektara.Dok uživate u šetnji vrtom, na raspolaganju su vam aranžeri koji vam daju savete u vezi sa gajenjem cveća. U sklopu vrta nalaze se brojni restorani i kafići, a takođe imate mogućnost da iznajmite bicikl ili se provozate brodom.

Keukenhof bašta, Holandija
Foto: Profimedia

 

Muzej Luvr, Francuska

Muzej Luvr (Musée du Louvre), lociran u Parizu, je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Zgrada muzeja, bivša kraljevska palata nalazi se u centru Pariza, na obali reke Sene. Deo kraljevske palate Luvra je prvi put kao muzej otvoren javnosti 8. novembra 1793. godine, za vreme Francuske revolucije.

Muzej Luvr, Francuska
Foto: Profimedia

 

Angkor Vat, Kambodža

Angkor Wat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor u kojoj je do danas ponovo otkriveno više od 1000 hramova. Nalazi se oko 240 km sjeverno od Pnom Pena, glavnog grada Kambodže, i oko 20 km severno od jezera Tonle Sap. Najvećim delom je sagrađen u vremenu od 1113. do 1150. godine, u vreme vladavine kmerskog kralja Surjavarmana II.  i najveća je verska građevina na svijetu. Angkor inače znači "grad", dok reč vat na jeziku Kmera i tajlandskom znači "hram".

Angkor Vat, Kambodža
Foto: Profimedia

 

Jezero Hilier, Australija

Od svih jezera na svetu jezero Hilier je najjedinstvenije, zato što je roze boje! Ovo jezero je kao i svako drugo slano jezero, samo što se priroda malo poigrala sa njim i navela nas da pomislimo na trenutak da nosimo ružičaste naočare. Taj “trenutak” traje već 210 godina i neće prestati dokle god jezero ne ispari. Naučnici još uvek ne mogu da utvrde razlog zašto jezero izgleda kao da se Pink Panter kupao u njemu, ali je utvrđeno da je potpuno bezopasno i da možete slobodno da se bućnete.

Jezero Rertba
Foto: Pinterest

 

Nijagarini vodopadi, SAD/Kanada

Locirani na granici između države Njujork i Kanade, Nijagarini vodopadi su najposećeniji slapovi na svetu i definitivno jedni od najlepših. Danju, vodopadi izgledaju prelepo, a noću posebnu čar daju reflektori koji ih obasjavaju neonskim svetlima.

Nijagarini vodopadi
Foto: Profimedia

Polarna svetlost, Severna hemisfera

Polarna svetlost, poznatija kao Aurora Borealis je nešto što morate da vidite. Ovo čudo događa se kada se solarni vetrovi sudare sa namagnetisanim česticama u višim delovima atmosfere, eksplodirajući u veličanstvenom spektru boja.

Polarna svetlost
Foto: Profimedia

 

Pećina kristala, Meksiko

Kristalna pećina (Cueva de los Cristales), pećina u blizini grada Delicias u Chihuahui u Meksiku, oko 300 metara (980 stopa) ispod površine zemlje. Odlikuje se kolosalnim prirodnim kristalima ikad pronađenim izgrađenih od selenita (CaSO4·2 H2O), a visoki su do 11 metara (36 stopa) i teški 55 tona. Otkrivena je 2000. godine.
Glavna prostorija sa kristalima naziva se i "kristalnom Sikstinskom kapelom", a temperatura u njoj iznosi blizu 40° ili više, a dolazi od magme koja protiče ispod poda pećine.

Kristalna pećina, Meksiko
Foto: Profimedia

 

Jezero Morein, Kanada

Jezero Morein nalazi se u sklopu najstarijeg kanadskog nacionalnog parka Banf, na nadmorskoj visini od 1885 m. Prostire se na površini od 0.5 km2, u Dolini deset vrhova. Jezero Morein nastalo je od glečera, koji su se otapali sa okolnih planina.Jezero Morein okružuju očuvana priroda i planinski snežni vrhovi. Predivna plava boja jezera, koja je rezultat odbijanja svetlosti o kameno dno jezera, javlja se krajem juna, i prizor je koji privlači na hiljade turista iz svih krajeva sveta.

Morein jezero, Kanada
Foto: Profimedia

 

Mrtvo more, Izrael/Jordan

Smešteno između Jordana i Izraela, Mrtvo more je ustvari slano jezero koje je poznato po tome što umesto da se zamarate plivanjem možete da se zavalite kao na kauču i čitate novine, a voda će vas bez ikakvih problema održavati na površini.
Mrtvo more je jedino mesto na svetu u kome je pomešano: toplo vreme cele godine, vazduh pun kiseonika, terapeutsko solarno zračenje, slano more bogato mineralima, svetski poznato mineralno blato i termomineralni topli izvori. Sve to povoljno utiče na izlečenje od psorijaze, ekcema, vitiliga (gubitka pigmenta), raka kože i reumatskih bolesti.

Mrtvo more
Foto: Profimedia

 

Pamukal termalni izvori, Turska

U Pamukalu (Hireapolis), naći ćete mnoštvo prirodnih termalnih izvora, od kojih je svaki drugačijeg oblika.
Još od davnih vremena, ovi prirodni hamami posećuju svi koji vole da se brčkaju u prirodi i odmaraju u toploj vodi. Osim što lepo izgledaju i pružaju pravo uživanje i relaksaciju, Pamukale termalni izvori takođe čine čuda za vašu kožu koja će posle samo jednog kupanja biti mekana kao svila.

Pamukale, Turska
Foto: Profimedia

 

Uskršnja ostrva, Čile

Poznata po 887 velelepne Moai statue, jedno je od najređe naseljenih ostrva na zemlji, ali ujedno i jedno od najlepših. Uskršnja ostrva, domoroci oduvek zovu "Rapa Nui", što u prevodu znači "pupak sveta". Vekovima skriveno od uobičajenih morskih puteva i još dalje od radoznalih očiju slučajnih putnika, Uskršnje Ostrvo sa svojim neverovatnim statuama predstavlja izvor neprekidnog oduševljenja celog sveta.

Uskršnja ostrva, Čile
Foto: Profimedia

 

Torov bunar, Oregon (SAD)

Torov bunar je stvarno magično mesto koje će vas nesumljivo ostaviti bez daha. Deo je Kejp Perpetue, uskog parčeta zemlje koje se prostire u okean. Torov bunar je ustvari velika  fontana, koju stvaraju jake struje Pacifičkog okeana. Ovom prirodnom spektaklu je najbolje prisustvovati kada je najopasnije – tokom ogromnih plima ili tokom zimskih oluja.

Torov bunar, Oregon
Foto: Profimedia

 

Petra, Jordan

Petra se nalazi u blizini Mrtvog mora, na oko 800m nadmorske visine. Bila je glavni grad poznatog trgovačkog naroda Nabatejaca.

Pogledajte i naš izbor najlepših svetskih plaža, vidite kako se Britanci bore sa vrućinom, kako da odmarate kao Kremenko, gde su stepenice do neba ili izaberite najlepšu grčku plažu za svoj odmor.

Nalazi se na raskrsnici više karavanskih puteva koji su spajali Egipat sa Sirijom i južnu Arabiju sa Sredozemljem. Grad je od 5. do 3. veka pre nove ere bio važno trgovačko središte. Grad je sa tri strane istoka, zapada i juga bio neosvojiv. Usečen u stenu bio je sa svih strana opkoljen strmim liticama i u njega se ulazilo kroz krivudav i uzan tesnac. Grad je bio jedino mesto između Jordana i Centralne Arabije.

Petra, Jordan
Foto: Profimedia

Madagascar

Za sve ljubitelje životinja, Madagaskar je nešto što se ne sme zaobići. Ovo ostrvo je prekriveno peskovitim, belim plažama, bogatom vegetacijom i velikim brojem raznih životinjskih vrsta. Ovo je dom mnogobrojnih vrsta lemura, letećih lisica, tropskih ptica, gekoa i iguana, kao i mnogih drugih.

Madagaskar
Foto: Profimedia

Ruševine Pompeje, Italija

Posle erupcije vulkana Vezuva 79. godine Nove ere, rimski grad Pompeja uništen je i sahranjen ispod 6 metara pepela i lave. Kada je Pompeja ponovo otkrivena 1500 godina kasnije, arheolozi nisu pronašli samo građevine i artifekte, već i gipsane odlive tela Pompejaca u njihovom samrtnom grču.

Pompeja, Italija
Foto: Profimedia

Notr Dam katedrala, Francuska

Notr Dam katedrala smatra se simbolom Francuske i francuske gotičke arhitekture.
Njen intrigantni dizajn je očaravajući, kao i neverovatni vitražni prozori i jezive gargojle koje gledaju dole na posetioce.

Notr Dam, Francuska
Foto: Profimedia

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd