clear sky
15°C
17.05.2024.
Beograd
eur
117.1192
usd
107.5969
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Nećete verovati: Ovih 7 namirnica skrivaju gluten!

11.11.2014. 09:05
Sir sa plemenitim buđima
Sir sa plemenitim buđima / Izvor: Foto: Tumblr

Obratite pažnju kad budete jeli ove namirnice.

1. Prelivi za salatu

Brojni proizvođači slasnih soseva i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako bi izbegli dodir s glutenom, soseve i sami možete napraviti vrlo lako, primera radi, kašičica senfa, sok polovine limuna ili jabukovog sirćeta uz malo soli i bibera potrebni su sastojci za vrlo ukusan preliv za salatu.

2. Plesnjivi sirevi

Ukusni plesnjivi sirevi poput popularne gorgonzole vrlo često u sebi sadrže gluten jer proizvođači, u nastojanju da ubrzaju nastanak plavih plesnjivih komada, dodaju komade hleba. Naime, kvasac iz hleba pospešuje brži nastanak plesni.

stilton sir
stilton sir / Izvor: Profimedia

3. Kocke za supu

Aditivi odnosno pojačivači ukusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin trebalo bi da obrate pažnju sve osobe koje bi trebalo da izbegavaju gluten. Naime, on je skriveni glutenski proizvod u kockama za supu.

4. Kiseli krastavci

Sok iz krastavaca mešavina je slada i sirćeta koja je po svom sastavu slična pivu i često sadrži gluten. Zato prilikom kupovine omiljene zimnice pažljivo čitajte sastav na etiketi.

5. Viršle i paštete

Za ukusan i primamljiv ukus viršli i paštete, zaslužni su brojni konzervansi i aditivi, a takvi u sebi često sadrže gluten, navodi b92.rs.

6. Soja sos

Jedan od glavnih sastojaka soja sosa je gluten, a pametna zamena je tamari sos, čiji sastav čine čista soja, voda i morska so bez dodataka pšenice.

7. Sladoled

Prilikom isprobavanja novih primamljivih ukusa sladoleda, obratite obavezno pažnju na sastav rashlađujuće poslastice. Naime, arome ječmenog slada, česti su sastojci kuglica, a osim toga, pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice.